Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості розслідування нещасних випадків, що сталися під час перерви

January 24, 2017

Якщо під час робочого процесу з працівником підприємстві стається нещасний випадок, то ця вкрай неприємна ситуація визнається нещасним випадком, пов’язаним із виробництвом. Та якщо із працівником стався нещасний випадок під час перерви, постає питання: чи є цей випадок пов’язаним із виробництвом? Адже цей працівник не перебував на своєму робочому місці. Розслідування такого випадку має свої особливості.
Згідно з вимогами підпункту 19 пункту 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві визнаються пов’язаними з виробництвом нещасні випадки, що сталися з працівниками під час перебування потерпілого на території підприємства або в іншому місці роботи під час перерви для відпочинку та харчування, яка встановлюється згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, технологічної перерви, а також під час перебування на території підприємства у зв’язку з проведенням виробничої наради, одержанням заробітної плати, проходженням обов’язкового медичного огляду тощо або проведенням з дозволу чи за ініціативою роботодавця професійних та кваліфікаційних конкурсів, спортивних змагань і тренувань чи заходів, передбачених колективним договором, якщо настання нещасного випадку пов’язано з впливом небезпечних чи шкідливих виробничих факторів, що підтверджено медичним висновком.
Разом з тим питання тривалості, складу, режиму і порядку обліку робочого часу регулюються Кодексом законів про працю України.
Сам робочий час складається із часу роботи і часу перерв. Час роботи охоплює основний, допоміжний, підготовчо-прикінцевий і час обслуговування робочого місця. Час перерв складається із часу технологічних і організаційних перерв.
Технологічна перерва — це перерва, коли основний процес або на певний час зупиняється з причин, пов’язаних із специфікою роботи обладнання, або продовжується без участі людини.
Отже, якщо нещасний випадок стався під час технологічної перерви, комісія повинна дослідити зв’язок такого нещасного випадку з впливом небезпечних чи шкідливих виробничих факторів і врахувавши усі обставини, зазначені у пунктах 15 та 16 Порядку, визначити, пов’язаний чи не пов’язаний випадок з виробництвом.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Osobennosti-rassledovaniya-neschastnyx-sluchaev-proizoshedshix-vo-vremya-pereryva.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!