Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості розрахунку середньої зарплати на роботі за сумісництвом

November 9, 2016

Мінсоцполітики  розглянуло лист від 12.09.2016 р. №1294/13/84-16 стосовно застосування чинного законодавства в частині оплати часу відпусток працівникам, які працюють за сумісництвом, та надання їм допомоги на оздоровлення.

Так, залежно від умов праці (умов колективного договору) тривалість щорічної відпустки на основній роботі і на роботі за сумісництвом може бути різною.

Якщо тривалість щорічної і додаткової відпустки на роботі за сумісництвом більша, ніж за основним робочим місцем, то працівник може:

- приступити до роботи за основним місцем роботи, а за сумісництвом - продовжувати перебувати у відпустці;

- приступити до роботи за основним місцем роботи та за сумісництвом і скористатись правом на грошову компенсацію за дні невикористаної відпустки;

- оформити на роботі за сумісництвом відпустку без збереження зарплати за згодою сторін.

Оплата часу відпустки за сумісництвом

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної та інших видів відпусток, яка надається працівникові як на основному робочому місці, так і на робочому місці за сумісництвом (або компенсації за невикористану відпустку) провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати.

Зокрема, середню зарплату обчислюють, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплаті компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві менше року, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Обчислення середньої зарплати для оплати часу щорічної відпустки та інших видів відпусток провадиться за основним місцем роботи та за сумісництвом окремо.

Враховуючи норми Порядку обчислення середньої заробітної плати, розрахунковий період для обчислення середньої заробітної плати за час відпустки залежить не від місяця видання наказу і кількості цих наказів, а від того, в якому саме календарному місяці згідно з наказом працівникові надається відпустка.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Osobennosti-rascheta-srednej-zarplaty-na-rabote-po-sovmestitelstvu.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!