Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості перепланування квартир (дерегуляція). Що дозволено і що заборонено?

September 9, 2016

Що стосується демонтажу не несучих внутрішніх стін між коридором і кухнею та кімнатою та ін. Тут необхідно  доводити правомірність перепланування.
Відповідно до Наказу N 127 «Про затвердження Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна», а саме п. 3.2., не належать до самочинного будівництва : …для громадських приміщень:… збільшення або зменшення житлової площі за рахунок демонтування та/або встановлення перегородок (без порушення несучих стін, несучих конструкцій, опор, балок), комор, утеплення і оздоблення стін; (це стосується і багатоквартирних будівель).
Крім цього, Житловий кодекс встановлює (дерегуляція):
Ст. 100. Виконання наймачем робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку та/або жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення робіт введення нерухомостіі  в експлуатацію не вимагається.
Ст. 152. Виконання робіт з перепланування будинку і жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення робіт введення нерухомості  в експлуатацію не вимагається.
За загальними правилами, якщо будинок панельний, то внутрішні не несучі  стіни взагалі забороняється демонтувати, але це стосується класичних старих панельних будинків.
Зверніть увагу, , що не дивлячись на те, що дозволяється в законі об"єднати кімнату, кухню і коридор  (це називається збільшення житловою або допоміжної площі за рахунок допоміжних приміщень), БТІ або ін. контролюючі органи  вважають, що це все-таки є самочинним переплануванням, бо зменшується кількість кімнат, або маніпулюють термінами і визначеннями "самочинне перепланування" v.s "самочинне будівництво", але тут можна боротись враховуючи останні зміни в законодавстві з приводу дерегуляції.
Щодо видалення несучих стін на лоджіїї, та ще й з винесеннями туди батарей опалення, т.н. "мокрих місць",  то це "тяжке порушення" з усіма наслідками.  Можна лише видалити вікна і балконні двері,  все інше лишити незмінним (підвіконня,  проріз віконний). Двері переносити можна.
Питання неоднозначне щодо збільшення площі ванни.З одного боку , це є збільшенням допоміжної площі (ванної кімнати) за рахуном допоміжного приміщення коридору, що дозволно цим законом, а з іншого , втручання в інженерні мережі.
Відповідно до  Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна (ВИТЯГ), не є самочинним будівництвом:
- перепланування, які безпосередньо  пов'язані   із   збільшенням   житлової   або підсобної  площі  приміщення  за  рахунок  демонтажу перегородок, при умові не порушення  несучих  стін;
- влаштування дверних прорізів у не несучих стінах;
- встановлення перегородок в приміщеннях;
- демонтування  та/або встановлення  шаф, антресолей, комор;
- зменшення житлової площі в результаті утеплення стін;
- перестановка інженерного обладнання в межах приміщень; 
- засклення балконів;
Відповідальність:
Стаття 150. ………., самовільне переобладнання та перепланування будинків і приміщень, використання їх не за призначенням, псування будинків, приміщень, їх обладнання та об'єктів благоустрою –
Накладається  штраф на громадян від 1-3 нмдг.
Отже, підсумуємо вищевикладене:
можна робити без відповідного дозволу:
§ об’єднати ванну та туалет;
§ за рахунок коридору збільшити  санвузел та кімнату;
§ робити отвори у всіх не несучих стінах;
Не рекомендується вчиняти наступні перепланування приміщень:
§ збільшення ванни та/або туалету за рахунок житлової площі кімнат;
§ об’єднати балкон з кімнатами (розбиваючи стіну);
§ перенесення батарей на балкон;
§ об’єднання квартир, які знаходяться на різних поверхах;
§ будування та приєднання прибудови  до квартири, яка знаходиться на першому поверсі.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Osobennosti-pereplanirovki-kvartir-deregulirovanie-CHto-razresheno-i-chto-zapreshheno.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!