Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості оподаткування вартості подарунків: роз’яснює ДФС

June 17, 2015

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2015 році - 609 грн.), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.
Якщо під час проведення семінару здійснюється розповсюдження подарунків, а отримувачами подарунків є невизначене коло платників податку, то вартість такого товару не розглядається як дохід фізичних осіб та, відповідно, не є об`єктом оподаткування ПДФО.
Водночас, якщо отримувачами подарунків є конкретні особи, вартість таких подарунків, з урахуванням пп. 165.1.39 ПК, є об`єктом оподаткування ПДФО і оподатковується згідно чинного законодавства.
Таким чином, сума подарункових сертифікатів включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку виключно у випадку, якщо вони носять індивідуальний (персональний) характер.
Отже, враховуючи наведене, податковий агент самостійно визначає нарахування (виплати) видів доходів та нараховує (перераховує) ПДФО з цих доходів у відповідності до чинного законодавства.
Вартість подарунків, отриманих платниками податку, відображається податковим агентом у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ.
За ознакою "160" відображається вартість подарунків, яка надана у розмірі, що не перевищує 50 % мінімальної зарплати, та за ознакою "126" у разі перевищення такої суми.

Лист ДФС від 02.04.15 p. № 5524/10/26-15-17-01-12.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!