Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості оподаткування ПДВ операцій, пов’язаних з обігом аграрних розписок

October 13, 2016

ДФС розглянула лист  від 06.10.2016 р. № 32818/7/99-99-15-03-02-15 щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій платників податку, пов’язаних з обігом аграрних розписок.
Предметом операцій з аграрними розписками є надання кредитором в борг, який фіксується аграрною розпискою, грошових коштів та/або здійснення ним поставки товарів, робіт, послуг, за які такий кредитор отримує аграрну розписку, яка фіксує право вимоги до боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених в аграрній розписці умовах. Таким чином, аграрна розписка є борговим інструментом та різновидом боргової розписки.
До валютних цінностей відносяться, в тому числі, боргові розписки, виражені у валюті України. Отже, аграрна розписка чинним законодавством віднесена до категорії валютних цінностей.

Щодо загальних правил оподаткування операцій з постачання товарів/послуг під забезпечення боргових зобов'язань покупця аграрною розпискою

Якщо в рамках обігу аграрних розписок (товарних та фінансових) відбувається одна з подій  – або відвантаження товару (та, відповідно, отримання аграрної розписки), або оплата вартості товарів, що будуть відвантажені в подальшому (та боргові зобов'язання за якими оформлюються аграрною розпискою), у платника ПДВ на дату події, що відбулась раніше ("перша подія"), виникають податкові зобов’язання з ПДВ за вказаною операцією.
При цьому база оподаткування ПДВ за такими операціями визначається виходячи з  договірної вартості, визначеної в порядку, встановленому пунктом 188.1 статті 188 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ , без урахування дисконтів або інших знижок.

Щодо порядку оподаткування послуг кредитора за аграрною розпискою по дорощенню та збору врожаю заставленої сільськогосподарської продукції.

Відшкодування боржником за аграрною розпискою  витрат, здійснених кредитором за аграрною розпискою на дорощення та збір врожаю заставленої сільськогосподарської продукції, у розумінні ПКУ є платою за послуги по дорощенню та збору врожаю заставленої сільськогосподарської продукції, надані кредитором за аграрною розпискою боржнику за аграрною розпискою. Операції з надання таких послуг кредитором за аграрною розпискою є об'єктом оподаткування податком на додану вартість та оподатковуються ПДВ на загальних підставах.

Щодо оподаткування ПДВ операцій з відступлення аграрної розписки

У разі передачі (відступлення) аграрної розписки попереднім кредитором за аграрною розпискою (особою, що здійснює передачу аграрної розписки) новому кредитору у платника податку попереднього кредитора за аграрною розпискою (особи, що здійснює передачу аграрної розписки) виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за правилами, визначеними  пунктом 198.5 статті 198 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Osobennosti-nalogooblozheniya-NDS-operacij-svyazannyx-s-oborotom-agrarnyx-raspisok

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!