Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості формування податкового кредиту у 2015 році

February 18, 2015

ДФС у зв’язку із внесенням змін до ПК Законом від 28.12.14 р. № 71-VІІІ повідомляє про окремі особливості формування податкового кредиту, з урахуванням норм ПК, які набрали чинності з 1 січня 2015 року.
Так, починаючи з 1 січня 2015 року, при отриманні платником податку послуг від нерезидента на митній території України, платник податку отримує право на податковий кредит за такими операціями на дату складання ним податкової накладної за цими операціями, за умови її реєстрації в ЄРПН та включенні до податкових зобов’язань звітного періоду. При цьому, податкові накладні, складені за такими операціями у січні 2015 року, у яких сума податку не перевищує 10 тис. грн., включаються до податкового кредиту незалежно від того, зареєстрована така податкова накладна в ЄРПН чи ні.
Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 ПК.
З 1 січня 2015 року зазначене правило стосується податкових накладних, сума ПДВ в яких перевищує 10 тис. грн., або складених у зв’язку з постачанням підакцизних або імпортованих товарів.
З 1 лютого 2015 року зазначене правило поширюється на всі податкові накладні.
Слід зазначити, що з 1 січня 2015 року з ПК виключено норму, яка надавала право платникам податку у разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в ЄРПН сформувати податковий кредит звітного періоду на підставі заяви зі скаргою на такого постачальника.
Отже, грудень (ІV квартал) 2014 року – останні звітні періоди, протягом яких платники податку мали право включити до складу податкового кредиту суму ПДВ, нараховану/сплачену покупцем на підставі заяви зі скаргою на постачальника.
Разом з цим, з 1 січня 2015 року запроваджена норма, яка дозволяє сформувати податковий кредит на підставі податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням встановленого терміну реєстрації.
Суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в ЄРПН, але не пізніше:
- ніж через 180 календарних днів з дати складення податкової накладної;
- для платників податку, що застосовують касовий метод – ніж через 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку;
- для банківських установ – ніж дата одержання ними права власності на заставне майно.

Лист ДФС від 17.02.15 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17.

Новини за темою:
Нові роз’яснення ДФС щодо електронного адміністрування ПДВ
5 гарячих запитань про реєстрацію податкових накладних у ЄРПН. Порада від експерта редакції

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!