Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Основні зміни щодо спрощенців у 2015 році

February 17, 2015

З урахуванням змін, внесених до ПК, актуальним є питання внесення змін до нормативно-правових актів, зокрема щодо платників спрощеної системи, а саме затвердження нової форми податкової декларації платника єдиного податку, книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат, а також порядків їх ведення, форми та порядку подання заяви.
Оскільки платники єдиного податку - ФОП декларують доходи за 2014 рік, а зміни до ПК набирають чинності з 1 січня 2015 року, підприємці подають податкову декларацію - платника єдиного податку за минулий рік за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.12.11 р. № 1688. Нарахування єдиного податку за IV квартал 2014 року платниками 3 та 5 груп здійснюється за відсотковими ставками, які діяли до 31 грудня 2014 року.
Також ДФС зазначає, що платники єдиного податку продовжують ведення книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат, форми яких затверджено наказом Мінфіну від 15.12.11 р. № 1637.
Платники єдиного податку, які перевищили обсяги доходів у податковому (звітному) періоді, які діяли до 1 січня 2015 року, до суми перевищення обсягу доходу застосовують ставку у розмірі 15 %. При цьому такі платники, враховуючи зміни у законодавстві щодо збільшення максимального розміру обсягу доходу у відповідній групі з 2015 року, не зобов`язані з наступного календарного кварталу за заявою переходити на іншу групу платника єдиного податку чи відмовлятися від застосування спрощеної системи оподаткування, якщо зазначена категорія платників не порушує умов перебування на спрощеній системі оподаткування, які діють з 1 січня 2015 року.
Разом з тим, не відбулося змін у частині реєстрації суб`єктів господарювання платниками спрощеної системи оподаткування.
Процедуру та строки реєстрації платників єдиного податку з 1 січня 2015 року також не змінено.
Разом з тим, видача витягів з реєстру здійснюється безоплатно та за бажанням платників єдиного податку, але не є обов`язковою умовою при реєстрації, оскільки на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юросіб та ФОП та власному офіційному веб-порталі ДФС щоденно оприлюднюються дані з реєстру платників єдиного податку. До прийняття нормативно-правових актів згідно з внесеними змінами до ПК та у разі потреби за зверненням платника контролюючий орган повинен надавати витяг на підставі відповідного запиту, при цьому строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту.

Лист ДФС від 21.01.15 р. № 1573/7/99-99-17-02-02-17.

Новини за темою:
ДФС про спрощення процедури реєстрації платників податків у 2015 році
Спрощена система оподаткування з 1 січня 2015 року: є зміни!

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!