Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підстав для повернення самостійно сплаченого ЄСВ підприємцю-пенсіонеру за минулі роки немає

July 14, 2016

ДФС у Рівненській області у листі від 30.06.2016 р. № 143/14з/17-00-13-03-05 розглянула питання щодо можливості повернення самостійно сплаченого ЄСВ підприємцем-єдиноподатником, якщо їм набуто статус інваліда або пенсіонера.
За Законом про ЄСВ підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати ЄСВ за себе , якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують пенсію або соціальну допомогу. Платник повідомляє орган ДФС про набуття статусу інваліда або пенсіонера шляхом подання письмової заяви довільної форми із відповідними підтверджуючими документами.
У разі самостійного визначення бази нарахування ЄСВ такі фізичні особи – єдиноподатники формують та подають до ДФС Звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) подається за формою № Д5 згідно з додатком 5 до Порядку із зазначенням типу форми «початкова».
Виправлення помилок (внесення уточнень) у Звіті за формою згідно з додатком 5 Порядком не передбачено та відповідальним за правильність та достовірність заповнення звіту є страхувальник.
До того ж, зобов'язання зі сплати ЄСВ, самостійно визначені платником ЄСВ у Звіті, не підлягають адміністративному оскарженню.
У листі зазначено, що Звіт був поданий таким підприємцем за 2014 та 2015 роки.
Тому податківці роблять висновок: оскільки чинним законодавством не передбачено внесення змін та уточнень до відомостей, що зазначені у поданому Звіті за формою згідно з Додатком 5 таблиці 2 Порядку, та дані відомості в реєстрі застрахованих осіб могли бути використані для обчислення та призначення фізособі-підприємцю страхових виплат, тому підстав для повернення коштів зі сплати єдиного внеску за 2014 та 2015 роки немає.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Osnovanij-dlya-vozvrata-samostoyatelno-uplachennogo-ESV-predprinimatelyu--pensioneru-za-proshedshie-gody-net

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!