Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Помилку в податковій накладній виявлено в наступному звітному періоді: коли буде право на податковий кредит?

May 8, 2015

У податковій накладній 03.04.15 р. було виявлено помилку в реквізиті «Вид цивільно-правового договору». Податкову накладну було виписано 16.03.15 р. і в цей же день зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН). На дату виявлення помилки було виписано розрахунок коригування і зареєстровано в ЄРПН. У якому періоді покупець має право відобразити податковий кредит за такою податковою накладною: у березні чи у квітні?
Відповідно до п. 201.1  ПК платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою (за наявності) податкову накладну, у якій в окремих рядках зазначаються обов’язкові реквізити, зокрема вид цивільно-правового договору.
Порушенням порядку заповнення податкової накладної вважатимуться відсутність у податковій накладній хоча б одного показника, який є обов’язковим реквізитом податкової накладної (перелічені у пп. «а»–«і» п. 201.1 ПК), а також невідповідність показників, зазначених у податковій накладній, умовам поставки (ціна, вартість, номенклатура, кількість товару тощо).
Відповідно до п. 201.10 ПК порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту.
Згідно з п. 192.1 ПК у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.
У такому розрахунку з метою виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, зазначаються виправлені дані.
Ураховуючи зазначене, у нашому випадку покупець має право суму податку, указану в податковій накладній від 16.03.15 р., віднести до податкового кредиту у квітні 2015 року.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 12.05.15 р. № 37-38.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!