Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оприбуткування НА бюджетною установою: коли є підстави визнати наявність

August 4, 2014

Щоб визначитися з обліком нематеріальних активів (далі – НА), цілком резонно звернутися до нормативного документа, який регулює правила обліку в бюджетних установах, а саме до наказу Мінфіну від 26.06.13 р. № 611. Використовуючи цей арсенал, маємо для застосування перелік видів прав, які потрібно обліковувати на субрахунку 121 або 122, викладений у Порядку застосування Плану рахунків (далі – Розділ 12), та вказівки про те, що:
- на облік у складі НА беруться придбані права на володіння, використання та розпорядження об’єктом НА після відчуження їх від власника і можливості визначення їх вартості;
- якщо йдеться лише про користування об’єктом авторського права, то тоді оприбутковувати у складі НА нічого не потрібно, а витрати на придбання такого об’єкта слід віднести на видатки.
Пригадаємо, коли у нас виникає думка про оприбуткування НА. Тоді, коли ми бачимо в Розділі 12 згадку про операції, пов’язані з установкою комп’ютерних програм, баз даних, замовленням на виготовлення передач (програм) в організаціях мовлення, отримання в користування земельної ділянки тощо.
Є універсальна порада – розгляд при цьому питання щодо необхідності оприбуткування НА має сенс тоді, коли між контрагентами укладено один із таких видів договорів, як авторський договір, договір на право використання твору, ліцензійний договір, ліцензія або інший вид договору, що стосується отримання прав на використання об’єкта авторського права або іншого об’єкта права інтелектуальної власності.
Нагадаємо, що суть таких прав викладено у ст. 15 Закону № 3792, згідно з якою одержувач прав на використання дістає можливість розповсюдження об’єкта авторського права, його переробки або адаптації, публічної демонстрації та публічного показу, відчуження оригіналу або примірників комп’ютерних програм, баз даних тощо і при цьому повинен сплатити за таку можливість винагороду у вигляді авторської винагороди або паушального платежу, або роялті. Розмір такої винагороди й буде тією вартістю, за якою НА оприбутковується на баланс у складі прав. Однак на практиці іноді трапляється, що договори такого виду, хоч і оформлені за наведеними вище правилами, все ж не можуть бути підставою для появи НА в балансі.

Більш докладну консультацію див. в журналі „БАЛАНС-БЮДЖЕТ” від 04.08.14 р. № 31.

Новини за темою:
Як визначити термін дії права користування нематеріальним активом?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!