Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Визначення добових витрат на відрядження до і після 1 вересня

November 19, 2015

ДФС нагадала, що згідно з пп. 170.9.1 ПК до оподатковуваного доходу не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон - не вище 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження.
Сума добових визначається в разі відрядження:
- у межах України та країн, в’їзд громадян України на територію яких не потребує наявності візи (дозволу на в’їзд), - згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами;
- до країн, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), - згідно з наказом про відрядження та відмітками уповноваженої службової особи Держприкордонслужби в закордонному паспорті або документі, що його замінює.
За відсутності зазначених відповідних підтвердних документів, наказу або відміток уповноваженої службової особи Держприкордонслужби в паспорті або документі, що його замінює, сума добових включається до оподатковуваного доходу платника податку.
Враховуючи викладене протягом 2015 року, з метою визначення добових витрат, які не будуть включатись до оподатковуваного доходу платника податків, використовується розмір мінімальної заробітної плати, встановленої Законом про Держбюджет на 1 січня 2015 року. Тобто збільшення з 1 вересня розміру мінімально запллати не впливає на розмір добових.
При цьому сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та, відповідно, відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ як додаткове благо.

Лист ДФС від 06.11.15 р. № 24839/10/28-10-06-11.

Довідково. Розмір добових витрат у 2015 році для відряджень:
- у межах території України – 243,60 грн.;
- за кордон – 913,50 грн.
Згідно з проектом Держбюджету на 2016 рік з 1 січня розмір добових може складати:
- в межах території України - 266,00 грн.;
- за кордон - 997,50 грн.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!