Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Визначення податку на прибуток за даними фінансової звітності

December 23, 2015

Із 1 січня 2015 року об'єктом обкладення податком на прибуток є фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності підприємства за правилами бухгалтерського обліку та відкоригований на різниці, передбачені розд. III ПК. Розглянемо, які показники фінзвітності використовуються платниками податків для визначення різниць і розрахунку податку на прибуток (облікові особливості для банків і небанківських фінансових установ тут не розглядаються).

Із фінзвітності – до декларації
Податок на прибуток за 2015 рік підприємства будуть визначати в Податковій декларації з податку на прибуток підприємства (далі – декларація) за новою формою, затвердженою Наказом Мінфіну від 20.10.15 р. № 897 та оприлюдненою 01.12.15 р. Зазначимо, що згідно з п. 46.6 ПК нова форма декларації повинна застосовуватися починаючи зі звітності за I квартал 2016 року (для квартальних платників) або за 2016 рік (для річних платників). Але, оскільки стара форма, затверджена Наказом Міндоходів від 30.12.13 р. № 872, не підходить для розрахунку податку на прибуток за правилами ПК, що діють із 1 січня 2015 року, платники цього податку будуть звітувати за новою формою вже за підсумками 2015 року.
Для розрахунку податку на прибуток платнику податків знадобляться:
• дані податкової звітності за минулий рік. Адже однією з різниць, яку при визначенні податку на прибуток ураховують усі підприємства, є податкові збитки минулих років;
• дані за звітний рік про дохід, фінансовий результат до оподаткування та різниці. Джерелами такої інформації служать бухоблік (у т. ч. аналітична інформація) і фінзвітність платника податків за звітний рік (переважно форми № 2 і № 5).
Зазначимо, що платник податків, який застосовує коригування на різниці, не може заповнити додаток РI до декларації простим перенесенням показників деяких рядків фінзвітності через особливості податкового обліку. Адже навіть там, де, здавалося б, можна прямо перенести показники (наприклад, суму нарахованої амортизації основних засобів), цього не можна зробити, якщо на підприємстві є невиробничі ОЗ і малоцінні необоротні матеріальні активи.

Незважаючи на те, що бухоблік і фінзвітність є основою для визначення об'єкта обкладення податком на прибуток, платник податків, який коригує бухгалтерський фінрезультат на різниці, не може заповнити декларацію, а значить, і розрахувати податок, шляхом простого перенесення показників із фізвітності до декларації. Такому платнику податків доведеться ґрунтовно потрудитися. При цьому значно полегшити роботу допоможе докладний аналітичний облік на бухгалтерських рахунках. Платникам податку на прибуток, які не застосовують коригування на різниці, для заповнення декларації та розрахунку податку буде достатньо декларації за минулий звітний рік (при наявності податкового збитку) і Звіту про фінансові результати (форми № 2, № 2-м, № 2-мс) за звітний рік.

Детальну консультацію у відкритому доступі див. у Практичному керівництві № 24 «Фінансова звітність за 2015 рік – основа для розрахунку податку на прибуток».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!