Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи оплачується лікарняний жінці в декретній відпустці, яка працює на умовах неповного робочого часу?

July 8, 2014

Відповідно КЗпП та Закону "Про відпустки" мати дитини або інша застрахована особа, яка фактично доглядає за дитиною в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі - відпустка), за власним бажанням може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за нею зберігається право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною.
Оскільки у період роботи за графіком з неповним робочим днем (тижнем) працівник, який доглядає за дитиною до 3 років у період відпустки, отримує заробітну плату, з якої до ФСС з ТВП сплачуються страхові внески, він є застрахованою особою. Тому в разі тимчасової втрати працездатності застрахованої особи, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці, листок непрацездатності оплачується на загальних підставах. Разом з тим, враховуючи, що застрахована особа в період перебування у відпустці працює за індивідуальним графіком роботи, допомога по тимчасовій непрацездатності буде надаватися за робочі дні (години) згідно з цим графіком, що припадають на дні тимчасової непрацездатності.
Водночас слід зазначити, що у разі хвороби дитини віком до 3 років листок непрацездатності для догляду за нею в період відпустки згідно з пп. "б" п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян не видається. Тобто у даному випадку немає й підстав для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Розяснення Держінспекції з питань праці від 24.06.14 р.

Новини за темою:
Відпустки соціальні, навчальні та „безоплатні”
Як будуть призначатись виплати при народженні дитини з 1 липня?
Уряд продовжив виплати допомоги при народженні дитини

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!