Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Операції з готівкою будуть ретельно перевірятися банками

April 10, 2015

Під час проведення перевірок банків фахівці НБУ аналізуватимуть наявність фактів, що можуть свідчити про здійснення клієнтами банків ризикових операцій, а також надавати оцінку заходам, що здійснювались банком у сфері управління ризиками легалізації кримінальних доходів/фінансування тероризму.
З метою встановлення фактів, що можуть свідчити про здійснення ризикової діяльності, яка загрожує інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, фахівцями НБУ буде оцінюватись:
- обсяг проведених ризикових операцій з готівкою;
- частка обсягу ризикових операцій з готівкою, проведених клієнтами банку за певний період, від загального обсягу здійснених за цей же період операцій щодо списання коштів.
Зокрема, ризиковими операціями з готівкою є:
1) регулярне (більше 3 разів на місяць) отримання коштів у готівковій формі з рахунку(ів) клієнта, якщо вказаним операціям передує надходження коштів в безготівковій формі у вигляді, зокрема, фінансової допомоги, плати за цінні папери, позики, переказу (у тому числі із-за кордону), кредиту від нерезидентів, як поповнення рахунку тощо, за умови, що кошти отримуються готівкою в розмірі, більшому від 50 % від суми, що надійшла в безготівковій формі, та/або в розмірі, що протягом 3 місяців поспіль перевищує 300 млн. грн. При цьому регулярне отримання коштів має бути хоча б протягом одного місяця в межах періоду, впродовж якого здійснювалось зняття готівки.
2) регулярне надходження коштів (у тому числі із-за кордону) від юридичної особи та/або фізичної особи (у тому числі нерезидента) на користь фізичної особи, що в подальшому видаються готівкою.
3) регулярне отримання фізичною особою коштів у готівковій формі як кредит від банку, який погашається в той же день або протягом найближчих днів, зокрема за рахунок коштів, що надходять на рахунок клієнта в безготівковій формі (наприклад, як фінансова допомога, за цінні папери, позика, перекази (в тому числі із-за кордону), кредити від нерезидентів тощо), та/або іншою особою, яка є поручителем.
Також під пильним наглядом будуть юрособи та фізособи-підприємці, які отримують кошти готівкою на закупівлю сільськогосподарської продукції, на закупівлю товарів, робіт і послуг на інші цілі.
Ризиковими операціями можуть бути визначені також інші операції, здійснені клієнтами банку, що можуть свідчити про ризики легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, з огляду на методи та схеми проведення таких операцій, зміст діяльності клієнтів банку, що проводять вказані операції, та/або розроблені та розміщені на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу типології легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

Лист НБУ від 06.04.15 р. № 25-04001/22852.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!