Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оформляємо продаж об`єктів незавершеного будівництва

April 24, 2015

У суб`єктів господарювання нерідко виникає необхідність продати об`єкт незавершеного будівництва (далі – НБ), який ще не має статусу повноцінного об`єкта нерухомості. Розглянемо, як правильно оформити таку операцію з правової точки зору.

При продажу об`єкта НБ його власник спочатку повинен зареєструвати права на цей об`єкт, а вже потім укладати договір купівлі-продажу.

Для оформлення продажу вам знадобляться документи, що підтверджують ваші права на земельну ділянку, на якій розташована незавершена будова, а також документи, що засвідчують ваші права на виконання будівельних робіт за цим об`єктом.

Договори купівлі-продажу нерухомого майна підлягають нотаріальному посвідченню. Визначення поняття нерухомого майна наведено в ст. 181 ЦК. Відповідно до цього визначення об`єкти НБ можна віднести до об`єктів нерухомості, тому договори купівлі-продажу необхідно посвідчити у нотаріуса.

Зважте на те, що нотаріус посвідчить ваш договір тільки за умови, що право власності на цей об`єкт зареєстроване органом, який здійснює реєстрацію прав на нерухомість згідно з пп. 4.1 гл. 2 розд. II Порядку № 296/5. При цьому нотаріусові слід пред`явити:

• витяг із Реєстру прав про держреєстрацію прав на об`єкт НБ;

• документ, на підставі якого здійснюється будівництво (дозвіл на виконання будівельних робіт, декларація про початок виконання будівельних робіт, будівельний паспорт тощо);

• документ, що підтверджує право на земельну ділянку (держакт, договір оренди тощо).

Договір про продаж об`єктів НБ може також містити умову про перехід права власності на земельну ділянку, на якій розташований об`єкт, що продається. У цьому випадку нотаріусові необхідно пред`явити: держакт на землю, а на земельну ділянку, придбану у власність із земель приватної власності без змін її меж і цільового призначення, – цивільно-правову угоду (договір) про відчуження земельної ділянки, укладену в порядку, установленому законом; свідоцтво про право на спадщину.

Договір купівлі-продажу повинен містити всі необхідні для цього виду договору умови (у тому числі предмет, ціну і строк дії). У договорі купівлі-продажу об`єкта НБ потрібно зазначити всі реквізити, що характеризують цей об`єкт, включаючи його місцерозташування та інші характеристики. Ціна договору є договірною, і сторони визначають її самостійно (якщо не йдеться про державні та комунальні підприємства). Проте для формування ціни договору сторони мають право скористатися послугами професійного оцінювача.

Більш детально див. консультацію у Практичному керівництві № 8 «Нерухомість-2015: юридичні аспекти, облік та оподаткування

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!