Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оформлення податкових накладних по-новому

August 7, 2015

Нове в оформленні ПН
У результаті змін, унесених до ПК, з`явилися нововведення в оформленні ПН. Розглянемо їх детально.
1. Змінено перелік обов`язкових реквізитів ПН.
Що виключили: місцезнаходження постачальника і вид цивільно-правового договору.
Що додали: новий числовий номер філії, яку слід відображати у разі постачання (придбання) товарів (послуг) філією, яка як структурний підрозділ юрособи є стороною договору. Правда, чинна форма ПН поки що не передбачає місця для відображення такого числового номера.
2. Уточнено випадки, коли ПН уважається недійсною. ПН уважатиметься недійсною, а отже, суму ПДВ за нею не можна включити до податкового кредиту, в таких випадках:
·          якщо ПН не зареєстрована в ЄРПН;
·          якщо в ПН відсутній один з обов`язкових реквізитів, (до внесення змін у зазначеній нормі йшлося про порушення порядку заповнення ПН, тепер зроблено акцент тільки на обов`язкових реквізитах ПН).
Закон № 643 набув чинності 29.07.15 р., а до цієї дати чи могла відсутність одного з необов`язкових реквізитів у ПН стати підставою для невизнання податкового кредиту?
Ще в Узагальнюючій податковій консультації було наведено вищеназвані підстави для невизнання податкового кредиту. Тому відсутність у ПН необов`язкових реквізитів не могла бути підставою для невизнання податкового кредиту у покупця і до 29.07.15 р.
Проте не виключено, що органи ДФС могли наполягати на знятті податкового кредиту, мотивуючи це тим, що в Порядку, затвердженому наказом Мінфіну від 22.09.14 р. № 957 (далі – Порядок № 957), наведено і порядок заповнення необов`язкових реквізитів. Тепер же, коли норму ПК змінено, таких претензій не повинно виникати.
Також завважимо, що з 29.07.15 р., згідно з роз`яс­неннями ДФС, платники ПДВ при заповненні ПН можуть узагалі не зазначати необов`язкові реквізити.
3. Установлено, коли оформляються зведена і підсумкова ПН. Зведена ПН складається в таких випадках:
1. Платникам ПДВ, у яких постачання товарів (послуг) носять безперервний або ритмічний характер, можуть виписувати зведені ПН:
·          покупцям – платникам ПДВ. Кожному такому покупцеві не пізніше останнього дня місяця може бути складена зведена ПН на весь обсяг постачань за місяць;
·          покупцям – неплатникам ПДВ. Може бути складена одна зведена ПН на весь обсяг постачань усім неплатникам ПДВ за місяць (оформляється не пізніше останнього дня місяця).
Завважимо, що оформлення зведеної ПН не є обов`язковим. Тобто постачальник може складати й окрему ПН на кожне постачання.
Ритмічними вважаються постачання, які здійснюються на адресу одного покупця два і більше разів на місяць.
Якщо на дату складання зведеної ПН сума оплати, яка надійшла від покупця, перевищує вартість поставлених товарів (послуг), тоді на суму такого перевищення ПН складається також у загальному порядку не пізніше останнього дня місяця.
Наприклад, протягом місяця був поставлений товар на загальну суму 60 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 10 000 грн.), потім отримана оплата в сумі 66 000 грн. В останній день місяця постачальник повинен виписати дві ПН:
·          одну на суму 60 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 10 000 грн.);
·          другу – на суму 6 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 1 000 грн.).
Також завважимо, що з п. 201.4 ПК зникла норма про порядок виписування ПН постачальниками електроенергії. Тобто слід уважати, що вони складатимуть зведені ПН в останній день місяця.
2. У випадку, якщо придбані товари (послуги), необоротні активи призначені для використання в неоподатковуваних операціях (повністю або частково) та/або в негосподарській діяльності. Зведена ПН складається не пізніше останнього числа місяця, у якому були придбані такі товари (послуги), необоротні активи, та реєструється в ЄРПН у загальному порядку.
Виходячи з контексту п. 198.6 ПК можна припустити, що одна зведена ПН складається за підсумками місяця за всіма придбаннями. Також поки що не роз`яснено порядок заповнення графи 3 (номенклатура) такої ПН.
Підсумкова ПН може складатися в тих самих випадках, що й раніше, тільки тепер ці випадки описані не тільки в Порядку № 957, але й у п. 201.4 ПК. Так, підсумкова ПН оформляється:
·          при постачанні товарів (послуг) кінцевому споживачеві – неплатникові ПДВ, розрахунки з яким здійснюються через касу, РРО або через банк чи платіжний пристрій (гроші надходять безпосередньо на розрахунковий рахунок постачальника);
·          у разі виписування документів, які дають право на податковий кредит без ПН.
Нове в реєстрації ПН у ЄРПН
Для ПН, дата складання яких припадає на період з 1 липня по 30 вересня 2015 року, установлені особливі строки реєстрації в ЄРПН. Так, ПН, складені:
·          з 1-го по 15-й день місяця, – підлягають реєстрації в ЄРПН до останнього дня (включно) місяця, у якому вони були оформлені;
·          з 16-го по останній день місяця, – підлягають реєстрації в ЄРПН наступного місяця (по 15-те число включно).
Зверніть увагу: реєстрація ПН у зазначені строки не вважається несвоєчасною, і податковий кредит у покупця виникає в періоді оформлення ПН.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 10.08.15 р. № 64-65.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!