Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи зобов`язаний підприємець у разі укладання договору постачання залишати контрагентові ксерокопію свого паспорта?

September 15, 2014

Обов`язок залишати контрагентові ксерокопію паспорта не передбачено жодним нормативним документом. Тому сторони, що укладають договір, самі вирішують, варто чи не варто робити копію того чи іншого документа. Тут палиця на два кінці. Наприклад, у разі відмови залишити ксерокопію паспорта підприємець ризикує отримати відмову укласти договір. Якщо ж він погодиться залишити ксерокопію свого паспорта, то існують ризики іншого характеру (недобросовісні контрагенти можуть скористатися його особистими даними у своїх корисливих цілях).

Те ж саме і з представниками підприємця або юрособи. Пред`явити свої паспорти вони повинні, а залишати чи ні ксерокопії паспортів – сторони вирішують самі. Це питання взаємної довіри.

Детальніше про укладення договору, щоб його не було визнано недійсним, див. у консультації «Укладаючи договір, не забудьте перевірити документи контрагента» (у відкритому доступі).

Із цієї статті ви дізнаєтеся: якими документами підтверджуються ті чи інші відомості про суб`єктів господарювання, а також як можна самостійно зібрати максимум корисної та важливої інформації про свого контрагента.

Що можна зробити на практиці: скласти і бажано закріпити у внутрішньому документі установи перелік тих документів, які доцільно вимагати в контрагента до укладення з ним договору. Рішення про укладення договору приймати на підставі наявних даних про контрагента, щоб уникнути можливих негативних наслідків і фінансових втрат.

 

Новини за темою:
Як оформити розірвання договору: три практичні ситуації 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!