Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Загальна та спрощена системи оподаткування підприємців у запитаннях і відповідях

November 21, 2013

На запитання платників відповідає начальник відділу адміністрування податків, зборів із самозайнятих осіб Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Міністерства доходів і зборів України Тетяна Федченко.
Запитання щодо застосування РРО платником єдиного податку: Чи повинен платник єдиного податку третьої групи при продажу товарів застосовувати РРО?
Відповідь: платник єдиного податку третьої групи відповідно до п. 6 ст. 9 Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР та п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу при продажу товарів не застосовує РРО.
Водночас п. 15 ст. 3 Закону № 265/95-ВР передбачено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані надавати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону від 12.05.91 р. № 1023-XII «Про захист прав споживачів». Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену зазначеним законом, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.
Запитання щодо звільнення від сплати єдиного податку за період хвороби: на скільки місяців фізособа-підприємець другої групи, яка не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати авансового внеску з єдиного податку, якщо відповідно до листка непрацездатності хвороба розпочалася в одному місяці, закінчилася в наступному місяці й тривала 30 календарних днів або понад 30 календарних днів?
Відповідь: відповідно до п. 295.5 та пп. 298.3.2 Податкового кодексу платники єдиного податку другої групи, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку за період хвороби за умови подання таким платником заяви до контролюючого органу щодо строку тимчасової втрати працездатності з доданням копії листка (листків) непрацездатності.
Отже, якщо платник єдиного податку хворів 30 календарних днів і більше та при цьому хвороба розпочалася до 20 числа місяця та закінчилася в наступному місяці, то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний місяць, в якому почав хворіти, а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилася, сплачує єдиний податок відповідно до норм Податкового кодексу.
Запитання щодо звільнення від сплати єдиного податку за період відпустки: чи звільняється від сплати авансового внеску з єдиного податку платник єдиного податку другої групи, який не використовує працю найманих осіб, на період відпустки, тривалість якої є меншою за календарний місяць?
Відповідь: якщо тривалість відпустки є меншою за календарний місяць, то підстави для звільнення від сплати авансового внеску з єдиного податку протягом календарного місяця відсутні.

За матеріалами офіційного порталу Міндоходів.

Новини за темою:
ФОП на загальній системі можуть перейти на міндоходівські книги з нового року
Чи обов’язково встановлювати платіжні термінали фізособам-підприємцям-єдинникам?
Як сплачують ЄСВ ФОП та фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!