Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оприлюднено Умови прийому на навчання до ВНЗ України в 2015 році

November 21, 2014

21 листопада у «Офіційному віснику України» № 91 опублікований та набув чинності наказ МОН від 15.10.14 р. № 1172 «Про затвердження Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2015 році».

Керівникам вищих навчальних закладів усіх форм власності і підпорядкування під час затвердження власних правил прийому необхідно забезпечити дотримання вимог Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2015 році.

Умови прийому до ВНЗ на наступний рік містять ряд новацій. Зокрема, чітко встановлені обмеження на прийом сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання: вузи матимуть право приймати сертифікати лише поточного навчального року. Тобто абітурієнти, які здавали ЗНО в минулому році повинні будуть перереєструватися на проходження ЗНО знову - в 2015 році.

Однією з причин запровадження так званого принципу давності сертифіката пов’язана з тим, що у 2015 році міняється методика розрахунку бала сертифіката. В умовах прийому до ВНЗ на 2015 рік немає встановлених мінімальних прохідних балів. Будь-хто, хто має сертифікат ЗНО, за визначенням має право для участі у вступній кампанії. Ті, хто не склав тест, сертифікат з цього предмету вони не отримають. А це означає, що 101 бал – це вже прохідний бал, і він дає право вступу до вузу. Разом з цим в умовах прийому збережено правило для вузів встановлювати мінімальний прохідний бал. Це, наприклад, дає право «сильнішим» вузам встановити вищий прохідний бал просто для того, щоб спростити роботу із обробкою документів вступників, не приймаючи документи абітурієнтів з нижчими балами. Тому абітурієнтам, які будуть готуватися до вступу в 2015 році, треба уважно ознайомитися з відповідною інформацією про прохідні бали, яка буде розміщена на сайтах вишів.

Прийом документів вступників розпочнеться 10 липня, а закінчиться 1 серпня о 10:00. Списки рекомендованих до зарахування будуть оприлюднені 2 серпня.

Окрім того, встановлюється пріоритетність різних заяв на вступ. Абітурієнт, який готується до вступу, повинен зорієнтуватися: ким він хоче бути і де він хоче навчатися.

Як пояснила перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, всіх абітурієнтів зараховуватимуть у першу хвилю. Це відбуватимуться завдяки тому, що кожен вступник, який має право подавати 15 заяв (по три заяви в п’ять вузів), повинен виставити пріоритетність кожної заяви. Наприклад, вступник найбільше хоче вступити на право в Києво-Могилянську академію – це пріоритет № 1, і якщо він потрапляє за своїми балами в цей вуз, то всі інші заяви автоматично анулюються, і ця людина «не бовтається» в списках і штучно їх не розтягує. А якщо вона в «Могилянку» не потрапляє, але другим за пріоритетністю значиться заява на вступ, скажімо, на право в університет ім. Франка, і вона туди вступає, то решта заяв випадає зі списку. Списки зарахованих будуть автоматично сформовані фактично після подачі всіх заяв. Тому що тобі пропонують одне місце за найвищим із тих пріоритетів, за яким ти приходиш на місце державного замовлення. Саме тому студенти мають дуже відповідально підійти до виставлення пріоритетності своїх заяв.

Наказ МОН від 15.10.14 р. № 1172 набув чинності з 21.11.14 р. («Офіційний вісник України» від 21.11.14 р. № 91).

 

Новини за темою:

Новий Закон про вищу освіту: основні зміни

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!