Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Щодо оподаткування акцизним податком з реалізації підприємством вторинного виноробства вермутів

July 7, 2016

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 21.06.2016 р. № 13652/6/99-99-12-03-03-15

Про надання податкової консультації щодо оподаткування акцизним податком операцій з реалізації підприємством вторинного виноробства вермутів, відображення нарахованих сум податку в податковій звітності

Відповідно до частини третьої ст. 11 Закону України від 16.06.05 р. № 2662 "Про виноград та виноградне вино" (далі - Закон № 2662) вермути - це група ароматизованих вин, отриманих шляхом купажування спеціально оброблених столових або кріплених виноградних виноматеріалів з додаванням спирту етилового ректифікованого, сахарози або цукровмісних матеріалів та спиртових настоїв (екстрактів) пряно-ароматичної сировини, до складу якої обов'язково входить полин.

Особливості оподаткування спирту етилового, який використовується для виробництва алкогольних напоїв, визначені в статтях 225 та 229 ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ  (далі - Кодекс).

Відповідно до п. 225.1 ст. 225 Кодексу суб'єкт господарювання зобов'язаний сплатити податок або подати контролюючому органу за своїм місцезнаходженням до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів та вермутів), податковий вексель, який є забезпеченням виконання зобов'язання такого платника у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.

Відповідно ст. 229 Кодексу до отримання з акцизного складу спирту етилового, який використовується для виробництва виноградних, плодово-ягідних, інших виноматеріалів і сусла та вермутів податковий вексель може бути видано підприємством первинного виноробства на суму податку, нарахованого на обсяг спирту, що отримується виходячи із ставки, визначеної у пункті 215.3 ст. 215 Кодексу.

Визначення терміну первинного та вторинного виноробства надано в п. 37 та п. 38 ст. 1 Закону № 2662. Так, підприємства первинного виноробства - це підприємства, які здійснюють переробку винограду, виробництво виноматеріалів, сусла або соку консервованого, концентрату виноградного соку, займаються витримкою виноматеріалів, а також утилізацією відходів виноробства. Підприємства вторинного виноробства - це підприємства, які займаються витримкою виноматеріалів, обробкою виноматеріалів та розливом або тільки розливом вин у споживчу тару відповідно до нормативних документів.

Отже, нормами статті 229 Кодексу щодо особливостей оподаткування спирту етилового для виробництва вермутів може скористатись лише підприємство первинного виноробства.

Підприємство вторинного виноробства оподаткування акцизним податком вермуту має здійснювати із урахуванням ст. 225 Кодексу, якою встановлено загальний механізм сплати акцизного податку з алкогольних напоїв (крім виноматеріалів та вермутів, які виготовляються підприємствами первинного виноробства та для яких ст. 229 Кодексу визначений інший механізм оподаткування).

Відповідно до п. 217.1 ст. 217 Кодексу суми акцизного податку, що підлягають сплаті, з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об'єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок акцизного податку, що діють на дату виникнення податкових зобов'язань.

Об'єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації виробленої в Україні продукції (пп. 213.1.1 п. 213.1 ст. 213 Кодексу), базою оподаткування - кількість реалізованої продукції (п. 214.4 ст. 214 Кодексу), ставки акцизного податку на алкогольні напої визначені в пп. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 Кодексу.

Відповідно до п. 216.1 ст. 216 Кодексу датою виникнення податкових зобов'язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямків подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених, зокрема, у статті 225 Кодексу.

Отже, при декларуванні податкових зобов'язань з алкогольних напоїв, які виготовляються з використанням спирту етилового, діють особливості щодо дати виникнення податкових зобов'язань. Відповідно до Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 р. № 14 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 р. за № 105/26550), складання декларації акцизного податку суб'єктами господарювання, які отримують спирт етиловий неденатурований для переробки на алкогольні напої (додаток 3 до декларації), податкові зобов'язання відображаються у податковій звітності наступним чином: у графі 7 "Оподатковуваний оборот, усього" вказується оподатковуваний оборот у літрах (гр. 6 х гр. 5), у графі 9 "Ставки акцизного податку (у гривнях за 1 л 100-відсоткового спирту)" проставляється ставка акцизного податку в гривнях, яка діє згідно з діючими нормами для обчислення акцизного податку на одиницю виміру продукції. У графі 10 вказується сума акцизного податку за векселями, виданими відповідно до порядку, встановленого ст. 225 Кодексу, термін оплати яких настав у звітному періоді (або фактично погашених у звітному місяці), або проставляється сума, попередньо сплачена грошовими коштами без оформлення податкового векселя.

У графі 16 "Підлягає сплаті до бюджету" вказується сума акцизного податку, що визначається в підсумку (гр. 10 - гр. 11 (+ або -) гр. 12 - гр. 13 - гр. 14 + гр. 15) де, зокрема гр. 12 - це сума акцизного податку, обчислена у зв’язку зі зміною ставок акцизного податку.

У випадку реалізації виробником готової алкогольної продукції після зміни розміру ставок акцизного податку, залишків готової спиртовмісної продукції та продукції, виробленої із залишків спирту, спиртової суміші, які утворилися до змін розміру ставок, акцизний податок обчислюється, виходячи з обсягів реалізації такої продукції та ставок акцизного податку, діючих на момент реалізації незалежно від стану погашення податкового векселя (погашений чи непогашений).

Таким чином, з графи 1 по графу 7, в графі 9 (додаток 3 до декларації) будуть декларуватись обороти, які фактично відбулися у звітному періоді, із урахуванням діючих у цей період ставок акцизного податку. Сума акцизного податку, обчислена у зв’язку зі зміною ставок зазначається у графі 12. Обчислена сума акцизного податку до сплати (гр. 16) переноситься до розділу А Декларації.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Ob-oblozhenii-akciznym-nalogom-c-realizacii-predpriyatiem-vtorichnogo-vinodeliya-vermutov.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!