Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Щодо індексації зарплати звільненому працівнику

July 7, 2016

Спеціалісти Управління Держпраці в Кіровоградській області, посилаючись на Порядок проведення індексації грошових доходів населення, зауважують  – цим Порядом не передбачено нараховувати суми індексації звільненому працівнику.
І під час звільнення виплата усіх сум, що належить працівнику від підприємства, має провадитися в день звільнення (ст. 116 КЗпП).
У той же час є рішення Конституційного суду України від 15.10.2013 р. № 9-рп/2013, у якому роз’яснено, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення сум індексації заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати як складових належної працівнику заробітної плати без обмеження будь-яким строком незалежно від того, чи були такі суми нараховані роботодавцем.
Нагадаємо, що відповідно до ст. 2 Закону України Про індексацію грошових доходів населення  від 03.07.1991 г. № 1282-XII оплата праці в обов’язковому порядку підлягає індексації. І за її непроведення роботодавців можуть притягнути до відповідальності і застосувати штрафи за ч. 1 ст. 41 КУпАП та ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Ob-indeksacii-zarplaty-uvolennomu-rabotniku.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!