Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Про військовий збір найважливіше! Порада експерта редакції

August 20, 2014

Платниками збору є фізичні особи. А утримуватиметься він роботодавцями – податковими агентами з доходу у вигляді:
– зарплати (у тому числі лікарняних і відпусткових), інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат, які нараховуються (виплачуються, надаються) платникові у зв`язку із трудовими відносинами (наприклад, матеріальна допомога, що виплачується згідно з колдоговором);
– винагороди за цивільно-правовими договорами. Зазначимо, що не завжди винагорода обкладатиметься збором. Згідно з роз`ясненнями фахівців Міндоходів збір утримуватиметься з доходів, отриманих за ЦПД, які належать до фонду оплати праці (тобто з винагороди, що виплачується за виконання робіт або надання послуг). Звідси можна зробити висновок: такі виплати, як орендна плата, роялті тощо, збором обкладатися не повинні.
Крім того, збір справлятиметься у разі отримання виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, а також виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.
Пільг зі сплати цього збору не передбачено. Тобто інваліди та пенсіонери, які працюють та отримують відповідні доходи, зобов`язані сплачувати такий збір нарівні з рештою громадян.
При цьому хочимо заспокоїти осіб, які отримують інші грошові доходи, що не є зарплатою, винагородою та виграшем (наприклад, пенсії, нецільова матеріальна допомога, путівки, соціальні допомоги, додаткове благо, яке не входить до фонду оплати праці тощо), ці доходи не обкладаються військовим збором.
Ставку військового збору встановлено в розмірі 1,5 % від об`єкта обкладення. Причому утримується він із усієї нарахованої суми доходу, що підлягає обкладенню ПДФО. Тобто на суму утриманого ЄСВ та ПДФО дохід, який обкладається збором, не зменшується.
Приклад. Зарплата працівника становить 1 700 грн., і він має право на ПСП загального розміру (609 грн.), при цьому він отримав винагороду за виконані роботи за ЦПД у сумі 10 000 грн. Нарахування здійснено 4 серпня. Зверніть увагу, що доходи, нараховані до 03.08.14 р., але виплачені після цієї дати, військовим збором не обкладаються (ЗІР, категорія 132.02).
Проведемо розрахунки:
ЄСВ: (1 700,00 грн. х 3,6 %) + (10 000 грн. х 2,6 %) = 321,20 грн.
ПДФО: [(1 700,00 грн. – 61,20 грн. – 609,00 грн.) х 15 %] + [(10 000 грн. – 260 грн.) х 15 %] = 1 615,47 грн.
Військовий збір: (1 700,00 грн. х 1,5 %) + (10 000 грн. х 1,5 %) = 175,50 грн.
Працівник отримає на руки: 1700 грн. + 10000 грн. – 321,20 грн. – 1615,47 грн. – 175,50 грн = 9587,83 грн.
Відповідальність за нарахування, утримання та перерахування до бюджету військового збору нормами ПК покладено на податкових агентів (тобто роботодавців).
Військовий збір, як і ПДФО, сплачується до бюджету одночасно з виплатою доходу (пп. 168.1.2 ПК). Якщо дохід виплачується у негрошовій формі або з каси підприємства, то збір сплачується протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати (пп. 168.1.4 ПК). Якщо доходи нараховано, але не виплачено, то військовий збір необхідно сплатити у строки, установлені законодавством для місячного податкового періоду (пп. 168.1.5 ПК). Тобто до 30-го числа місяця, наступного за місяцем нарахування доходу.
Перераховуватися збір має на спеціальний бюджетний рахунок, відкритий в органах Державної казначейської служби для його зарахування (код класифікації бюджетного доходу – 11011000 «Військовий збір»). Рахунки розміщено на веб-порталі ГУ Міндоходів у рубриці «Бюджетні рахунки».
Зазначимо також, що введення нового збору передбачає і введення відповідної звітності. Проте на сьогодні порядок складання звітності та її форму не затверджено. Можливо, це буде квартальна звітність, і до граничного строку її подання буде розроблено відповідні нормативні документи.

А зараз надамо відповіді на запитання, які хвилюють багатьох.

Яка відповідальність загрожує податковому агентові за неутримання та неперерахування військового збору?
За такі порушення передбачено фінансову відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 25 % від суми військового збору, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету (п. 127.1 ПК). У разі повторного порушення потрібно буде сплатити вже 50 % суми збору.
Крім того, нараховується пеня із розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день нарахування (виплати) доходу, який обкладається цим збором.
Крім цього, до посадових осіб підприємства може бути застосовано адміністративний штраф у розмірі від 2 до 3 НМДГ (від 34 грн. до 51 грн.) (ст. 1634 КУпАП).

Чи потрібно утримувати військовий збір із відпусткових, які нараховано 1 серпня, а виплачено 4 серпня?
Ні, не потрібно. Закон від 31.07.14 р. № 1621, що передбачає введення військового збору, набув чинності з 03.08.14 р., тому доходи (у т. ч. відпусткові), нараховані саме з цієї дати, потрібно обкладати збором. Тобто незалежно від того, коли було виплачено відпусткові, нараховані до 03.08.14 р., вони не підлягають обкладенню військовим збором. Аргументом також є ст. 58 Конституції України, яка передбачає, що закони та інші нормативні акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або відміняють відповідальність особи.

Бухгалтер 11 серпня виявив помилку в нарахуванні заробітної плати за липень. У результаті було донараховано суму зарплати. Чи потрібно з цієї суми утримувати військовий збір?
Так, потрібно. Оскільки донарахування відбулося після набуття чинності Закону № 1621, тобто після 03.08.14 р. При цьому значення не має, що донараховано суму липневої зарплати.

Чи потрібно утримувати військовий збір із зарплатного авансу?
При кожному нарахуванні доходів, що підлягають обкладенню військовим збором, його слід утримувати. Це правило стосується і зарплатного авансу. Інакше банк не видасть грошові кошти на його виплату. Проте можливі два варіанти обкладення військовим збором зарплати за першу половину місяця. Перший – індивідуально по кожному працівникові утримати військовий збір. Другий – нарахувати аванс усім працівникам і з його загальної суми утримати збір. У будь-якому разі перерахована до бюджету сума збору дозволить вам отримати в банку зарплатний аванс.

Чи утримується військовий збір із суми допомоги по вагітності та пологах?
При визначенні об`єкта обкладення військовим збором слід керуватися Інструкцією, затвердженою Держкомстату від 13.01.04 р. № 5. Сума декретних не належить до ФОП (пп. 3.2 Інструкції № 5). Тому вона не підлягає обкладенню військовим збором.

Чи обкладається військовим збором сума лікарняних?
Так, обкладається. Незважаючи на те, що допомога з тимчасової непрацездатності не належить до ФОП (п. 3.2, 3.3 Інструкції № 5), на думку ДФС, із лікарняних військовий збір утримувати потрібно. За аналогією з ПДФО в цілях обкладення військовим збором вони прирівнюються до зарплати.

У працівника за виконавчим листом утримуються аліменти і перераховуються позивачеві. Чи потрібно утримувати військовий збір у разі перерахування аліментів одержувачу?
Ні, не потрібно. Оскільки поняття аліментів не відповідає визначенню об`єкта для утримання військового збору (адже це не зарплата і не винагорода за ЦПД).

Чи потрібно утримувати військовий збір із середньої зарплати, що виплачується мобілізованим працівникам?
На сьогодні з цього питання жодних роз`яснень немає. Але оскільки об`єктом обкладення військовим збором є зарплата, то при нарахуванні середньої зарплати мобілізованим працівникам слід утримати 1,5 % військового збору.

Чи обкладаються військовим збором підприємницькі доходи?
У разі виплати доходів підприємцеві військовий збір не утримується – оскільки підприємницькі доходи не перелічено в понятті об`єкта обкладення цим збором.
Також не повинні утримувати військовий збір зі своїх доходів і підприємці (незалежно від обраної ними системи оподаткування).

Більш детально про військовий збір ми розповімо у найближчих номерах «БАЛАНСУ».

Новини за темою:
Які доходи за цивільно-правовими договорами підлягають оподаткуванню військовим збором?
Військовий збір: відповіді на актуальні запитання.
Відкрито бюджетні рахунки для зарахування військового збору.
Військовий збір у класифікації бюджету.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!