Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Про тарифи на тепло і субсидії

August 1, 2016

1 липня 2016 тариф на послуги тепломереж підскочив майже вдвічі і склав 1043 гривень за 1 Гкал.
У Нацкомісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, пояснюють подорожчання зміною тарифу на газ, що використовується при виробництві тепла для населення. Якщо раніше на паливо доводилося 400 гривень у вартості 1 Гкал тепла (75% вартості), то з 1 липня ця цифра становить 874 гривень (84% вартості).

Скільки тепер будемо платити?

Норматив споживання тепла на один квадратний метр житла (без лічильника) в Україні - 0,0245 Гкал.
З новими цінами за опалення однокімнатної квартири в 30 кв. м доведеться заплатити 766 гривень, за двокімнатну в 50 кв. м - 1277 гривень, а жителі «трійок» площею в 70 «квадратів» повинні будуть розщедритися на 1788 гривень.

Чому підвищують тарифи?

В уряді пояснюють: ціна на газ повинна бути економічно обґрунтованою. Мовляв, дешевого газу в Україні ніколи не було, держава просто покривала різницю за рахунок податків громадян. Таким чином, створювалася ілюзія дешевого блакитного палива. За такою схемою у виграші виявлялися заможні люди, які споживають газу набагато більше, ніж ті, хто економить або має можливості скромніші. З нинішньою реальною ціною забезпечені громадяни будуть платити повну вартість, а ті, хто не може потягнути тарифи, отримають адресну допомогу у вигляді субсидій. Прем'єр Володимир Гройсман пояснює - тепер замість 170 мільярдів гривень дотацій для Нафтогазу з бюджету України виділяють 40 мільярдів гривень на субсидії для населення.

Як жити далі?

Українці, яким нові тарифи оплачувати не під силу, мають право оформити субсидію. Є ще один вихід: мешканці багатоквартирних будинків можуть об'єднатися в ОСББ. Цей варіант приносить результат в довгостроковій перспективі, але приклади успішного управління об'єднаннями показують, що після проведення енергоефективних заходів в будинку вартість тепла знижується майже втричі.

Про субсидії. Як оформити і чого очікувати?

Зараз субсидії призначають за спрощеним порядком. Щоб отримати адресну допомогу, людині достатньо один раз звернутися в службу соцзахисту, написати заяву і подати декларацію про доходи. Після чого йому автоматично нарахують субсидію. До слова, подати заяву і декларацію можна в електронному форматі, в тому числі з використанням електронного цифрового підпису.

Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://nakipelo.ua/o-tarifah-na-teplo-i-subsidiyah-infografika/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/O-tarifax-na-teplo-i-subsidiyax-infografika

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!