Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Про терміни подання розрахунку частини чистого прибутку

April 4, 2016

ДФС у листі від 01.04.16 р. № 11240/7/99-99-15-02-02-17 повідомила: думка фіскальної служби з цього питання не змінилася і висловлена у листі ДФС від 19.08.15 р. № 30946/7/99-99-15-02-02-17.
Отже, розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінзвітністю, складеною відповідно до П(С)БО, подається державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до органів державної податкової служби у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств.
Наказом ДПАУ «Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями» від 16.05.2011 № 285 визначено, що звітним періодом, за який подається розрахунок, є перший квартал, перше півріччя, три квартали, рік.
Відповідно до п. 137.4 ПК податковим (звітним) періодом є календарний рік з урахуванням положень, визначених п. 57.1 ПК. Тобто, базовим звітним періодом для подання декларації з податку на прибуток є податковий рік. 
У листі податківців йдеться про стару форму декларації з прибутку (затверджену наказом МДЗ від 30.12.1013 № 872), яка втратила чинність. Зауважимо, що нова форма декларації, затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897, так само, як і стара її форма, визначає право платників податку на прибуток у частині подачі декларації з цього податку за податкові звітні періоди: перший квартал, півріччя, три квартали, рік.
Разом з тим згідно з п. 46.2 ПК платники податку на прибуток зобов’язані подавати разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінзвітність.
Враховуючи вищевикладене, показники частини чистого прибутку (доходу) розраховуються на основі даних бухобліку. Нормативно-правовими актами з питань бухобліку суб’єкти господарювання зобов’язані формувати та подавати фінзвітность за результатами квартального та річного звітного періоду. Податковий кодекс України не регулює порядок відрахування до держбюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями і тому зміни в адмініструванні прибутку підприємств не впливають на цей порядок. При цьому частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до державного бюджету наростаючим підсумком за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності.
Таким чином, і розрахунок такого платежу платник зобов’язаний здійснювати за результатами квартального звітного періоду. З огляду на зазначене, базовим звітним періодом для нарахування та сплати цього платежу є календарний квартал.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/O-srokax-predstavleniya-rascheta-chasti-chistoj-pribyli.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!