Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Щодо застосування касового методу з ПДВ при постачанні послуг із водопостачання та водовідведення

August 11, 2016

ДФС у листі від 20.07.16 р. № 15727/6/99-99-15-03-02-15 роз’яснила, що платники податку, які надають послуги із водопостачання, водовідведення зокрема, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, та іншим особам, визначеним пунктом 187.10 статті 187 розділу V ПКУ, визначають податкові зобов'язання з ПДВ та формують податковий кредит за такими операціями на дату зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дату отримання інших видів компенсацій, тобто за касовим методом. При цьому операції платників податку з надання послуг із водопостачання та водовідведення іншим категоріям споживачів, ніж визначені пунктом 187.10 статті 187 ПКУ, оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.
Таки чином, якщо постачальник послуг із водопостачання і водовідведення надає такі послуги підприємствам комунальної сфери, які у подальшому надаються фізичним особам, бюджетним установам та житлово-експлуатаційним конторам, то дата виникнення податкових зобов’язань та формування податкового кредиту за такими операціями у постачальника та підприємств комунальної сфери визначаються відповідно до пункту 187.10 статті 187 ПКУ за касовим методом.
При цьому дата виникнення податкових зобов’язань та формування податкового кредиту при наданні постачальником послуг із водопостачання і водовідведення підприємствам комунальної сфери для подальшого їх надання іншим категоріям споживачів, ніж перелічені у пункті 187.10 статті 187 ПКУ, визначаються (як у постачальника, так і підприємств комунальної сфери) у загальновстановленому порядку за правилом «першої події».
Податківці зауважили, що для можливості застосування касового методу постачальник та підприємства комунальної сфери повинні володіти інформацією щодо обсягів водопостачання і водовідведення фізичним особам, бюджетним установам і житлово-експлуатаційним конторам, а також іншим особам та сум грошових коштів, перерахованих за такі послуги, у розрізі вказаних вище категорій споживачів.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/O-primenenii-kassovogo-metoda-po-NDS-pri-postavke-uslug-po-vodosnabzheniyu-i-vodootvodu.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!