Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Про порядок оподаткування компенсації в межах середнього заробітку мобілізованого працівника. Порада від експерта редакції!

June 4, 2015

Сьогодні багатьох хвилюють питання, що стосуються порядку видачі та оподаткування компенсації в межах середнього заробітку працівника, призваного на військову службу під час мобілізації. Питання виникли через роз`яснення ДФС, викладені в листі від 24.04.15 р. № 8720/6/99-99-17-03-03-15 (далі – Лист № 8720). Розповім детальніше.

Згідно зі ст. 119 КЗпП держава гарантує збереження за мобілізованим працівником місця роботи, посади та середнього заробітку, який компенсується з бюджету. Порядок такої компенсації прийнято постановою КМУ від 04.03.15 р. № 105. У Листі № 8720 ДФС пояснює, що з метою оподаткування доходи мобілізованих працівників у вигляді середнього заробітку і компенсаційної виплати з бюджету в межах середнього заробітку слід розглядати окремо, оскільки це різні види доходу. Тому сума середнього заробітку, нарахована мобілізованим працівникам, обкладається ПДФО, ЄСВ і військовим збором на загальних підставах. І у формі № 1ДФ середній заробіток має бути відображено з ознакою доходу «101», а компенсація в межах середнього заробітку, отримана платником податків, – з ознакою доходу «128».

Саме словосполучення «різні види доходу» і поставило в безвихідь багатьох бухгалтерів. Але ж не завжди середній заробіток, нарахований і виплачений роботодавцем мобілізованому працівникові, може бути компенсовано з бюджету. Наприклад, мобілізований працівник продовжує військову службу за контрактом понад один рік. Ось у таких випадках і доведеться здійснити всі нарахування й утримання.

Нагадаю, що ДФС у листі від 13.05.15 р. № 16781/7/99-99-17-03-01-17 роз`яснила порядок відображення у звіті з ЄСВ виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку мобілізованих співробітників, і середнього заробітку працівників. А саме:

а) якщо надається компенсація – такий дохід має відображатися в таблиці 1 звіту з ЄСВ лише в рядку 1.1 з перенесенням до рядка 1. А в таблиці 6 звіту інформація про таких осіб відображається з обов`язковим зазначенням реквізитів: 

  • 11 «Місяць та рік, за який проведено нарахування»; 
  • 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових/ЦП відносинах протягом звітного місяця»; 
  • 17 «Загальна сума нарахованої заробітної плати/доходу (усього з початку звітного місяця)». 

При цьому решта реквізитів у таблиці 6 звіту не заповнюються; 

б) якщо компенсації немає – тоді середній заробіток відображається в таблицях 1 і 6 звіту з ЄСВ за відповідний місяць у загальному порядку. 

Зверніть увагу: якщо ви подавали до органу Мінсоцполітіки звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку за I квартал, де відображено загальну суму нарахованого середнього заробітку, і вам надійшла компенсація в розмірі зазначеної суми, то ДФС рекомендує зробити перерахунок ПДФО за період січень-лютий 2015 року (ЗІР, категорія 103.7).

Що стосується повернення надмірно утриманих ПДФО, ЄСВ і військового збору, за цей період роз`яснення відсутні. Припускаю, що за всіма утриманнями слід зробити перерахунок. Потім отриману суму надмірно утриманих податку і зборів зарахувати у зменшення сплати податку і зборів наступного звітного періоду.

Людмила Артем`єва,

редактор видання «БАЛАНС» 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!