Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Щодо переміщення на відповідальне зберігання алкоголю у межах одного підприємства для реалізації у подальших періодах

June 3, 2016

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ

від 25.05.16 р. № 11456/6/99-99-12-02-02-15

Про надання відповіді

 Державна фіскальна служба України розглянула лист … щодо оподаткування акцизним податком операції з переміщення на орендовані підакцизні склади на відповідальне зберігання алкогольних напоїв (продукції) в межах одного підприємства з метою реалізації її в наступних періодах, та в межах компетенції повідомляє.
Відповідно до ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ  (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації виробленої в Україні продукції (пп. 213.1.1 п. 213.1 ст. 213 Кодексу), базою оподаткування – кількість реалізованої продукції (п. 214.4 ст. 214 Кодексу), ставки акцизного податку на алкогольні напої визначені в пп. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 Кодексу.
Згідно п. 216.1 ст. 216 Кодексу датою виникнення податкових зобов'язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямків подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених, зокрема, у статті 225 Кодексу.
Реалізацією підакцизних товарів (продукції) відповідно до абзацу першого пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу вважаються будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Абзац другий цього підпункту стосується виключно операцій з реалізації пального.
Отже, згідно визначень пп. 14.1.4 п. 14.1 ст. 14 Кодексу передача алкогольних напоїв за договорами зберігання є реалізацію підакцизних товарів, відповідно є об’єктом оподаткування акцизним податком.
В свою чергу не є об’єктом оподаткування внутрішнє переміщення алкогольних напоїв в межах одного складу з дотриманням вимог п. 14.1.6 ст. 14 Кодексу щодо визначення акцизного складу.
Щодо звітування про виробництво й обіг алкогольних напоїв повідомляємо наступне.
Відповідно до Порядку заповнення форми звіту № 1-ОА та № 2-РС, затвердженого наказом Мінфіну від 11.02.16 р. № 49 Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.03.16 р. за № 343/28473, у разі якщо суб’єкт господарювання має у своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами, звіти заповнюються в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць. При цьому зберігач відображає обсяги продукції у гр. 3 „залишок продукції на початок звітного місяця” та гр. 12 „залишок продукції на кінець звітного місяця” звіту № 1-ОА, а поклажодавець у гр. 14 „примітки” звіту № 2-РС зазначає обсяги алкогольних напоїв, які передані на зберігання.
Форма, порядок заповнення та подання декларації акцизного податку затверджено наказом Мінфіну від 23.01.15 р. № 14, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.01.15 р. за № 105/26550.
В графах 1 - 9 додатка 3 до Декларації акцизного податку декларуються оподатковувані обороти, які фактично відбулися у звітному періоді із урахуванням діючих у цей період ставок акцизного податку.
Таким чином, данні декларації акцизного податку за відповідний податковий період в частині реалізованої продукції повинні дорівнювати обсягам звітів № 2-РС та № 1-ОА.

Перший заступник Голови                                                                            С. В. Білан

Джерело: https://uteka.ua/ua/news/archive.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!