Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Про декларування валютних цінностей і майна, що знаходяться за кордоном

September 29, 2015

Суб'єкти господарювання, що мають валютні цінності та майно за межами України, зобов'язані щоквартально подавати Декларацію про валютні цінності, доходи і майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами (далі – валютна декларація) за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 25.12.95 р. № 207.
Хто подає валютну декларацію
Декларувати валютні цінності і майно, що знаходиться за кордоном, повинні резиденти України, в тому числі:
·          юридичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності;
·          фізособи – суб'єкти підприємницької діяльності.
Представництва нерезидентів і звичайні фізособи валютну декларацію не подають.
Коли виникає обов'язок подати валютну декларацію
Валютну декларацію повинні подавати вищезгадані резиденти України у разі отримання доходів (дивідендів) від провадження підприємницької діяльності за межами України, а також у разі, коли за межами України знаходяться валютні кошти або майно, у тому числі з порушенням установлених законодавством строків розрахунків у сфері ЗЕД.
При цьому потрібно зважити на те, що інформація про проведені поточні операції у сфері ЗЕД (наприклад, експорт, імпорт), за якими не порушені законодавчо встановлені строки розрахунків, та інформація про валютні кошти і товари, вже повернені, але з порушенням установлених строків, відображається в розд. V валютної декларації (див. у таблиці на наступній сторінці), який носить інформаційний характер. Отже, непрострочена заборгованість не свідчить про наявність у резидента майна і валютних цінностей за кордоном. Валютні кошти і майно, що знаходяться за межами України з порушенням строків розрахунків, відображаються в розділах II та III валютної декларації.
І, на думку ДФС, суб'єкти підприємницької діяльності можуть не подавати валютну декларацію, якщо розрахунки у сфері ЗЕД проведені у визначені законодавством строки і у них немає цінностей, що зазначаються в розділах II та III валютної декларації. Нагадаємо, що Довідка про відсутність валютних цінностей скасована.
Як отримати довідку про проведення декларування
Декларування валютних цінностей, доходів і майна за межами України здійснюється у строки, установлені для подання до органу ДФС квартальної та річної бухгалтерської звітності, тобто протягом 40 днів після закінчення кварталу.
У результаті декларування суб'єкт господарювання отримує Довідку про проведення декларування (за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 25.12.95 р. № 207), яка є підставою для здійснення розрахунків за зовнішньоекономічними договорами через уповноважені банки, а також для проведення інших видів ЗЕД.
Зверніть увагу: ця довідка не названа серед документів, обов'язкових для подання митному органу при митному оформленні вантажу. Тому митний орган не має права її вимагати.
Щоб отримати Довідку, потрібно діяти в такій послідовності:
·          подати валютну декларацію до органу ДФС за своїм місцезнаходженням у двох примірниках (один примірник залишається в органі ДФС);
·          другий примірник декларації з позначкою органу ДФС подати до територіального управління НБУ за своїм місцезнаходженням;
·          отримати в територіальному управлінні НБУ Довідку про проведення декларування і завірити її в органі ДФС.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 01.10.15 р. № 80.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!