Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи потрібно реєструватись підприємцем при здачі в оренду нерухомості

April 5, 2017

Статтею 170 Податкового кодексу (далі – ПК) визначено особливості оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм).
Згідно з пп. 170.1.2 ПК податковим агентом платника податку – орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості, інших, ніж зазначені в пп. 170.1.1 ПК (включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку), є орендар.
Відповідно до пп. 170.1.4 ПК доходи, зазначені у пп. 170.1.1–170.1.3 ПК, оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п. 167.1 ПК.
Враховуючи пп. 170.1.5 ПК, якщо орендар є фізособою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.
При цьому така фізособа-орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПК для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації (пп. «а» пп. 170.1.5 ПК).
Відповідно до пп. 49.18.4 ПК податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників ПДФО – до 1 травня року, що настає за звітним.
Отже, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізособами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ПК без реєстрації фізичною особою – підприємцем.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!