Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи потрібно єдинникам четвертої групи застосовувати РРО?

February 27, 2015

Сільгосппідприємство – платник єдиного податку четвертої групи реалізує за готівкові кошти як власно вирощену сільгосппродукцію, так і придбану продукцію. Чи потрібно застосовувати РРО?
Звільнення від застосування РРО платників єдиного податку четвертої групи, на відміну від частини єдинників першої – третьої груп, Податковим кодексом не передбачено.
Однак відповідно до ст. 9 Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності (крім підприємств торгівлі та громадського харчування) у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку.
Отже, сільгосппідприємства – платники єдиного податку четвертої групи можуть не застосовувати РРО лише в разі реалізації за готівкові кошти продукції власного виробництва. Оприбуткування коштів у касу сільгосппідприємства має оформлюватися прибутковим касовим ордером. При реалізації іншої продукції (товарів) застосування РРО є обов’яз­ковим.
Слід звернути увагу, що редакція вищенаведеної ст. 9 Закону № 265, яка діяла до 01.01.15 р., передбачала звільнення від застосування РРО також і при наданні послуг. Однак тепер при наданні послуг за готівкові кошти слід застосовувати РРО. Це стосується також і сільськогосподарських послуг, що надаються за готівкові кошти. Тому кошти за послуги (у т. ч. й від фізичних осіб) рекомендуємо отримувати лише на розрахунковий рахунок – інакше доведеться придбавати РРО.

За матеріалами журналу „БАЛАНС-АГРО” від 02.03.15 р. № 9.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!