Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нюанси ведення касових операцій приватними підприємцями

November 16, 2016

ДФС в Одеській області у листі від 01.11.16 р. № 1370/Б/15-32-14-06-08 розглянула питання стосовно того, чи буде вважатись порушенням діючого законодавства України наявність у підприємця касової книги(книги прибуткових і видаткових касових ордерів), а також оформлення надходження грошових коштів прибутковими касовими ордерами, з відміткою у журналі Ф№10.

Одним із основних нормативно-правових актів, що регулює порядок ведення касових операцій, проведення розрахунків, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів, є Положення № 637.

Так, касові операції оформляються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами, документами за операціями із застосуванням платіжних карток тощо, які згідно із законодавством підтверджували б факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) готівкових коштів. 

Ведення касових операцій приватними підприємцями має свої особливості: приватні підприємці не зобов'язані вести касову, хоча прибуткові та видаткові касові документи вони повинні оформляти.

Зокрема,  фізичні особи – підприємці, які не є платниками ПДВ, оформляють спрощені розрахункові квитанції.

Крім того, ДФС нагадує, що підприємці II і III груп єдиного податку (незалежно від обраного виду діяльності), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, не застосовують РРО.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.  Його застосування розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Тобто, прибуткові та видаткові касові документи, спрощені розрахункові квитанції оформляються фізичними особами – підприємцями (платниками єдиного податку II і III груп) з обсягом доходу протягом календарного року до 1000000 гривень.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nyuansy-vedeniya-kassovyx-operacij-chastnymi-predprinimatelyami.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!