Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нюанси ведення єдиного державного обліку рибогосподарських водних об’єктів (їх частин)

December 25, 2015

Для чого потрібні такі дані?
Дані про водні об’єкти необхідні для інформаційного забезпечення моніторингу сучасного стану, планування, організації та здійснення заходів щодо охорони водних біоресурсів, їх раціонального використання та відтворення, контролю за одержанням достовірної інформації про обсяги використання водних біоресурсів і контролю за цільовим використанням водних об’єктів. Отже, виконати поставлені завдання дозволить лише створення Реєстру (ст. 15 Закону від 08.07.11 р. № 3677-VI «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», далі – Закон № 3677).
На які водойми поширюється Реєстр?
Реєстр обліковує рибогосподарські водні об’єкти (їх частини), у тому числі рибогосподарські технологічні водойми, акваторії (водний простір) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України, які призначені та використовуються для цілей рибного господарства.
Нагадаємо, рибогосподарські технологічні водойми – це штучно створені водойми спеціального технологічного призначення, що визначається технічним проектом та/або паспортом, які наповнюються штучно за допомогою гідротехнічних споруд і пристроїв та мають створювати умови для існування і розвитку об’єктів аквакультури. Про особливості використання таких водойм читайте у «БАЛАНС-АГРО», 2014, № 16, с. 17–19.
Хто забезпечує ведення Реєстру та відповідає за збереження даних?
Ведення Реєстру забезпечує Державне агентство рибного господарства України шляхом збирання документованої інформації:
·          про водні об’єкти, на яких здійснюється рибальство або аквакультура;
·          юридичних та фізичних осіб, які провадять рибогосподарську діяльність із рибальства або аквакультури.
Джерелом є інформація, надана добровільно на безоплатній основі юридичними особами та фізичними особами – підприємцями шляхом подання заяви за встановленою формою (див. фрагмент у кінці консультації). Форму заяви наведено в додатку 1 до Порядку, затвердженого Постановою № 979. Заяви реєструються в Журналі обліку заяв у день їх надходження в порядку черговості.
Крім того, користувачі водних біоресурсів додають до заяви копії повідомлення про виділення квоти та дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів, а суб’єкти аквакультури – копії договору оренди (водного об’єкта, земельної ділянки) та паспорта водного об’єкта або рибогосподарської технологічної водойми. Також ураховується інформація, надана в обов’язковому порядку на безоплатній основі центральними органами виконавчої влади, обласними держадміністраціями, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, що належать до сфери управління Держрибагентства, за запитом цього агентства.
Отримана інформація про водний об’єкт уноситься до Реєстру протягом 15 робочих днів із дня її надходження на матеріальних носіях або в електронному вигляді, після чого такому об’єкту автоматично присвоюється реєстраційний номер.
У якому порядку водному об’єкту присвоюється реєстраційній номер?
Реєстраційний номер визначається автоматично електронною системою і складається з дев’яти цифр: перші дві – це код регіону, у якому розташовано водний об’єкт, третя і четверта – код типу водного об’єкта, останні п’ять – порядковий номер зареєстрованого водного об’єкта за регіоном.
Наприклад, для м. Києва установлено код 26, для областей України, у яких розташовано водний об’єкт, введено такі коди: 02 – Вінницька, 03 – Волинська, 04 – Дніпропетровська, 05 – Донецька, 06 – Житомирська, 07 – Закарпатська, 08 – Запорізька, 09 – Івано-Франківська, 10 – Київська, 11 – Кіровоградська, 12 – Луганська, 13 – Львівська, 14 – Миколаївська, 15 – Одеська, 16 – Полтавська, 17 – Рівненська, 18 – Сумська, 19 – Тернопільська, 20 – Харківська, 21 – Херсонська, 22 – Хмельницька, 23 – Черкаська, 24 – Чернівецька, 25 – Чернігівська. Слід узяти до уваги, що для водних об’єктів, розташованих у двох або більше регіонах, установлюється код регіону, у якому знаходиться більша частина площі такого об’єкта. Для акваторії (водного простору) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України визначається код регіону, який розташований до неї найближче.
Також установлено коди за типом водного об’єкта, а саме: 01 – для всіх водних об’єктів (водосховища, ставки, озера та замкнені природні водойми); 02 – частина водного об’єкта; 03 – рибогосподарська технологічна водойма; 04 – акваторія (водний простір) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України. Порядковий номер водного об’єкта визначається черговістю присвоєння реєстраційного номера за регіоном.
Хто може користуватися інформацією Реєстру?
Оскільки Реєстр містить різні відомості, користуватися ним можна як у повному, так і в обмеженому доступі. Повний режим передбачає загальний доступ до Реєстру, де можуть отримати відкриту інформацію органи державної влади та місцевого самоврядування, державні підприємства, установи, організації, інші юридичні та фізичні особи.
Доступ буде можливий із 2016 року через сторінку, розміщену на офіційному веб-сайті Держрибагентства: http://www.darg.gov.ua. Тут надаватимуться такі відомості: реєстраційний номер запису про водний об’єкт у Реєстрі, найменування користувача (орендаря) водного об’єкта, найменування та місце розташування водного об’єкта, його цільове використання, основні об’єкти рибогосподарської діяльності (види водних біоресурсів), строк дії договору оренди водного об’єкта або земельної ділянки.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 28.12.15 р. № 48.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!