Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нюанси реєстрації та сплати податків ОСББ

November 11, 2016

ДФС у м. Києві у листі від 01.11.2016 р. №7074/К/26-15-12-05-11 щодо господарської діяльності ОСББ.

У ОСББ відсутній об'єкт оподаткування по водо-, тепло-, газо-, електропостачанню, гарячому водопостачанню та інших послугах, кошти за які власники жилих і нежилих приміщень перераховують:

- безпосередньо на рахунки підприємств, організацій, які надають ці послуги,

- або на рахунок об'єднання для накопичення і наступного перерахунку підприємствам, організаціям, які надають ці послуги.

У разі встановлення ОСББ для власників жилих і нежилих приміщень окремої плати за послуги з перерахунку отриманих від таких власників коштів підприємствам, що надають послуги з водо-, тепло-, газо-, електропостачання, гарячого водопостачання та інші послуги, у ОСББ виникає об'єкт оподаткування ПДВ виходячи з вартості наданих послуг.

Видатки на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об'єднання та договором про їх використання (кошторисом). Кошти за користування неподільним та загальним майном і обслуговування спільної власності сплачуються на банківський рахунок об'єднання.

Кошти, що надходять на банківський рахунок об'єднання від власників жилих і нежилих приміщень для компенсації видатків на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності об'єднання, не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ.

Крім того, об'єднання може здійснювати господарську діяльність для забезпечення власних потреб безпосередньо або шляхом укладення договорів з фізичними чи юридичними особами. Така діяльність(наприклад, здача в оренду нежитлових приміщень) підпадає під визначення об'єкта оподаткування ПДВ.

При реєстрації ОСББ як платника ПДВ необхідно враховувати вимоги п. 181.1 ПКУ. Відповідно до ції норми, реєстрація платником ПДВ обов'язкова у разі перевищення нарахованої (сплаченої) особі (ОСББ) протягом останніх 12 календарних місяців суми, яка сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування податку на додану вартість). Така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог ст. 183 ПКУ (крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи).

Отже, для обов'язкової реєстрації платником ПДВ враховується обсяг операцій, які є об'єктом оподаткування (за ставкою 20%, 7% або 0, а також ті, що звільнені від оподаткування). Операції, які не є об'єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ) при визначенні обсягу операцій, після досягнення якого реєстрація як платника ПДВ є обов'язковою, не враховуються.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nyuansy-registracii-i-uplaty-nalogov-OSMD.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!