Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нюанси застосування оновленого Порядку компенсації середнього заробітку мобілізованих

November 16, 2015

Постановою КМУ від 04.11.15 р. № 911 затверджені зміни до Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, а також працівникам, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом  (далі - Порядок).
Відповідно до Порядку компенсація здійснюється підприємствам, установам, організаціям, у межах середнього заробітку працівників:
- призваних починаючи з 18.03.14 р. на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
- прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, починаючи з 08.02.15 р.;
- призваних на строкову військову службу, починаючи з 11.06.15 р.;
- призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, починаючи з 11.06.15 р.
Одночасно звертаємо увагу, що Законом від 15.01.15 р. № 116-VIII було внесено зміни до статті 39 Закону "Про військовий обов’язок і військову службу”, відповідно до яких, починаючи з 08.02.15 р. за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, на строк до закінчення особливого періоду, але не більше одного року, зберігалося місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності (за рахунок роботодавця).
Законом від 14.05.15 р. № 433-VIII внесено зміни до статті 39 Закону "Про військовий обов’язок і військову службу”, відповідно до яких громадяни України, призвані на строкову військову службу, на строк до закінчення особливого періоду, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою ст. 119 КЗпП.
Тобто, відповідно до законодавства з 08.02.15 р. зазначеній категорії громадян середній заробіток на підприємстві зберігався на загальних підставах, а починаючи з 11.06.15 р. підприємствам, установам, організаціям здійснюється компенсація цього заробітку за рахунок державного бюджету.
У такому ж порядку здійснюються виплати громадянам, які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом (стосується змін до частини четвертої ст. 119 КЗпП).

За матеріалами офіційного веб-сайту Мінсоцполітики.

Новини за темою:
Компенсація середнього заробітку мобілізованих за оновленим Порядком

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!