Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нюанси надання лікарняних по догляду за хворою дитиною

May 15, 2017

Відповідно до частини 1 ст. 22 Закону від 23.09.99 р. № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 1105) допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), зокрема, у разі необхідності догляду за хворим членом сім’ї.
Підставою для призначення допомоги по догляду за хворим членом сім’ї є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).
Для догляду за дорослим членом сім’ї та/або хворою дитиною старше 14 років при лікуванні в амбулаторно-поліклінічних умовах листок непрацездатності видається на термін до 3 днів. Як виняток, залежно від важкості перебігу захворювання та побутових умов, цей термін може бути продовжений за рішенням ЛКК, а в разі її відсутності – головного лікаря, але не більше 7 календарних днів.
Порядок видачі та оформлення листків непрацездатності, виданих у зв’язку з необхідністю здійснення догляду за хворим членом сім’ї, визначено п. 3.1, 3.2 Інструкції, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455, де передбачено, що для догляду за хворим членом сім’ї листок непрацездатності видається лікуючим лікарем одному із працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, яка фактично здійснює догляд.
Таким чином, згідно з ч. 4 ст. 22 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї (крім догляду за хворою дитиною віком до 14 років) надається застрахованій особі з першого дня за рахунок коштів ФСС з тимчасової втрати працездатності, але не більш як за 3 календарних дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби члена сім’ї та побутових обставин, – не більш як за 3 календарних дні.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!