Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нюанси купівлі інвалюти у іноземних інвесторів для збільшення статутного капіталу

April 27, 2015

НБУ нагадав, що уповноважені банки мають право здійснювати купівлю інвалюти, що надходить від іноземних інвесторів для збільшення статутних капіталів цих банків, у сумі, що не перевищує або дорівнює обсягу валютних резервів, які на дату проведення цієї операції не включені до розрахунку загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції.

Уповноважені банки, які проводять вищезазначену операцію, повинні включити до розрахунку загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції резерви понад установлений у графіку відсоток у розмірі, еквівалентному розміру викупленої іноземної інвестиції.

Уповноважений банк, який здійснив купівлю інвалюти, що надійшла від іноземних інвесторів для збільшення статутного капіталу цього банку, включає до розрахунку загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції резерви саме у тій валюті, у якій надійшла іноземна інвестиція.

З метою забезпечення контролю за обсягами включених до розрахунку валютної позиції резервів у файл 42 "Дані щодо максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента, інсайдерів, наданих великих кредитів та інвестування в цінні папери окремо за кожною установою" зі звітної дати 27.04.15 р. вводяться нові показники, а саме:

- "Сума іноземної інвестиції, яка надійшла від іноземного інвестора";

- "Сума резервів, еквівалентна розміру викупленої іноземної інвестиції, що включається до розрахунку загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції".

Слід звернути увагу на те, що уповноважені банки зобов`язані включити суму балансової вартості придбаних облігацій внутрішніх державних позик з індексованою вартістю (далі - ОВДП), зменшену на розмір нарахованого купонного доходу, до розрахунку загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції. Таким чином, банки, які мають у портфелі ОВДП, формують показник "Сума резервів, еквівалентна розміру викупленої іноземної інвестиції, що включається до розрахунку загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції" з урахуванням додатково включених до розрахунку загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції суми наявних у банку ОВДП.

Лист НБУ від 23.04.15 р. № 29-113/27540.

 

Новини за темою:

Банки забов`язані оприлюднити річну фінансову звітність до 30 квітня

НБУ уточнив періодичність планових перевірок банків

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!