Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нюанси коригування фінрезультату на витрати добровільного медстрахування

December 16, 2015

ДФС розглянула питання щодо коригування фінансового результату на витрати за договорами добровільного медичного страхування.
Так, відповідно до пп. 14.1.521 ПК договір добровільного медичного страхування - договір страхування, який передбачає страхову виплату, що здійснюється закладам охорони здоров'я у разі настання страхового випадку, пов'язаного із хворобою застрахованої особи або нещасним випадком. Такий договір має також передбачати мінімальний строк його дії один рік та повернення страхових платежів виключно страхувальнику при достроковому розірванні договору.
Якщо порушуються вимоги до договорів добровільного медичного страхування, то платник податку - страхувальник, який визнав у бухобліку витрати, зобов'язаний збільшити фінансовий результат до оподаткування звітного періоду на суму таких попередньо сплачених платежів, внесків, премій із нарахуванням пені в розмірі 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на кінець звітного періоду, в якому відбулося розірвання договору або такий договір перестав відповідати вимогам, передбаченим ПК.
Договір медичного страхування, в якому страхувальником є роботодавець, може передбачати:
- зміну страхувальника (роботодавця) на нового страхувальника, яким може бути або новий роботодавець, або застрахована особа, у разі звільнення застрахованої особи;
- зміну страховика на нового страховика.
При цьому така зміна страхувальника (страховика) повинна підтверджуватися тристоронньою угодою між страхувальником (страховиком), новим страхувальником (страховиком) та застрахованою особою.
Водночас податкові зобов'язання страховика у зв'язку з тим, що договір добровільного медичного страхування перестав відповідати вимогам, передбаченим ПК, корегуванню не підлягають.
Штрафні санкції за заниження об'єкта оподаткування з податку на прибуток, як до страховика, так і до платника податку не застосовуються.

Лист ДФС від 27.11.15 р. № 25297/6/99-99-19-02-02-15.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!