Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Новий порядок нарахування ЄСВ

February 13, 2015

Працівник підприємства (1-й клас професійного ризику виробництва) працює на 0,5 ставки, за що отримує 900 грн. На підприємстві знаходиться його трудова книжка. Як правильно нараховувати ЄСВ із 01.01.15 р.?
База нарахування ЄСВ (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) за місяць не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, установленої на цей місяць. Якщо ж працівникові фактично нараховано меншу зарплату, ніж мінімальна, то база оподаткування визначається як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ, установленої для відповідної категорії платника.
У наведеній ситуації працівникові нараховується 900 грн., а мінімальна зарплата становить 1 218 грн. Отже, у січні підприємство має нарахувати ЄСВ виходячи з мінімальної зарплати:
1 218,00 грн. х 36,76 % = 447,74 грн.
Працівник за трудовим договором працює завідувачем господарства з окладом 2 000 грн. Крім того, після робочого дня за цивільно-правовим договором він прибирає територію біля офісу підприємства, за що отримує 300 грн. З 10 до 20 січня працівник хворів, і йому було нараховано 1 050 грн. (зарплата – 700 грн., лікарняні – 350 грн.). За цивільно-правовим договором йому нараховано 200 грн. Як правильно розрахувати ЄСВ із доходів такого працівника?
Перш за все зауважимо, що відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 винагорода за цивільно-правовими договорами не враховується при визначенні бази обкладення ЄСВ для порівняння її з мінімальною зарплатою. Така винагорода незалежно від її розміру обкладається ЄСВ повністю, тобто виходячи з фактично нарахованого доходу (у нашій ситуації необхідно обкласти ЄСВ 200 грн.).
Щодо виплат за трудовим договором зазначимо таке. У наведеній ситуації сума доходу у вигляді зарплати та лікарняних становить 1 050 грн., а це менше, ніж мінімальна зарплата. Тому для підприємства в січні базою для нарахування ЄСВ буде 1 218 грн. При цьому:
- лікарняні в сумі 350 грн. обкладаються за ставкою 33,2 %;
- зарплата в сумі 700 грн. обкладається за ставкою 36,77 % (2-й клас професійного ризику);
- різницю між мінімальною зарплатою та нарахованим доходом у сумі 168 грн. (1 218 грн. – 1 050 грн.) слід обкласти ЄСВ за базовою ставкою, тобто 36,77 %.
Працівник звільнився 16.01.15 р. За фактично відпрацьовані дні йому нараховано 700 грн. Що вважати базою оподаткування?
Для таких працівників норма ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 не застосовується. Пояснимо чому.
Ця норма передбачає порівняння фактичної бази нарахування ЄСВ (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) із розміром мінімальної зарплати, установленої законом на місяць. І якщо фактична база нарахування ЄСВ виявиться меншою, то сума ЄСВ визначатиметься як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ.
Мінімальна заробітна платаце законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).
Працівник, якого протягом місяця або звільнено, або прийнято на роботу, не відпрацював місячної норми, а тому порівнювати нараховану йому зарплату з мінімальною немає підстав. Отже, для такого працівника базою обкладення ЄСВ буде фактично нарахована йому зарплата.
Крім того, при прийнятті та звільненні працівника статусу застрахованої особи або ще не набуто, або вже втрачено.
Чи потрібно застосовувати мінімальний розмір ЄСВ при виплаті зарплати працівнику, який є інвалідом?
Заробітна плата інвалідів не порівнюється з мінімальною заробітною платою. А тому ЄСВ нараховується на фактично нараховану їм суму заробітної плати.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 16.02.15 р. № 13-14.

Новини за темою:
Як правильно розрахувати суму ЄСВ з 01.01.15 р. Порада від експерта редакції
Умови для зменшення ставки ЄСВ у 2015 році. Порада від експерта редакції
Предмет спору: сплата ЄСВ за себе «молодим» пенсіонером-єдинником
Посилено відповідальність за неподання звітності та несплату ЄСВ
Ставки ЄСВ з 1 січня 2015 року офіційно знижено

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!