Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Новий порядок зміни цільового призначення землі

March 13, 2014

На практиці цільове призначення земельної ділянки не завжди збігається з планами власника землі щодо її використання. У цьому випадку законодавство допускає зміну цільового призначення такої ділянки. Механізм цієї процедури закріплено на законодавчому рівні, і в 2013 році він зазнав чергових змін.

Донедавна зміна цільового призначення земельних ділянок, які знаходяться у власності громадян або юридичних осіб, проводилася відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 11.04.02 р. № 502. Проте цей документ було скасовано 21.03.13 р. у зв`язку з унесенням відповідних змін до ст. 20 та 1861 Земельного кодексу (далі – ЗК). Ці зміни було прийнято з метою вдосконалення та спрощення процедури відведення земельних ділянок і зміни їх цільового призначення.

Використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення) самостійно визначається її власником або користувачем за умови дотримання вимог, установлених законом до використання земель цієї категорії, а також з огляду на містобудівну документацію та документації із землеустрою (ч. 5 ст. 20 ЗК).

Відповідно до ст. 31, 33, 37 ЗК земельні ділянки сільгосппризначення можуть використовуватися їх власниками і користувачами виключно в межах вимог щодо користування землями певного виду використання, установлених у Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Держкомзему від 23.07.10 р. № 548 (далі – КВЦПЗ).

Зміна цільового призначення земельної ділянки може відбуватися в межах однієї категорії. Наприклад, фермерське господарство, має на праві власності земельну ділянку із цільовим призначенням «для ведення фермерського господарства» (код КВЦПЗ 01.01.02). Якщо воно планує здати її в оренду не фермерському господарству, а сільгосппідприємству, то для цього необхідно змінити цільове призначення на «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» (код КВЦПЗ 01.01.01), хоча обидва види цільового призначення входять до однієї категорії – землі сільськогосподарського призначення.

Детальніше див. консультацію «Новий порядок зміни цільового призначення землі» у «БАЛАНС-АГРО» № 11 від 17.03.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!