Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нові валютні обмеження від НБУ

February 24, 2015

Правління НБУ запровадило додаткові заходи щодо діяльності банків у сфері проведення валютних операцій, а саме:
1) запроваджується заборона на здійснення уповноваженими банками купівлі валюти за дорученням клієнтів, якщо для цього використовуються залучені клієнтами кредитні кошти;
2) для здійснення уповноваженим банком авансових платежів за імпортним контрактом клієнта, загальна вартість якого перевищує 50 тис. дол. США (в еквіваленті), необхідно мати підтвердження (дозвіл) НБУ. Разом з тим за імпортними контрактами, розрахунки за якими здійснюються у формі акредитива, таке обмеження (необхідність отримання дозволу НБУ) не застосовується. У цьому разі акредитив має бути підтверджений банком, який має рейтинг не нижче інвестиційного класу. За імпортними контрактами, загальна вартість яких не перевищує 50 тис. дол. США, компанії можуть здійснювати попередню оплату без додаткової перевірки з боку НБУ.
3) операції банків зі здійснення платежів за імпортними контрактами клієнтів, загальна вартість яких перевищує 500 тис. дол. США, мають проводитися виключно з використанням акредитивної форми розрахунків. У цьому разі акредитив має бути підтверджений банком, який має рейтинг не нижче інвестиційного класу.
Зазначені обмеження стосуються операцій банків щодо купівлі та перерахування іноземної валюти як за операціями клієнтів, так і за власними операціями банків.
Зазначені адміністративні заходи стосуються виключно імпортерів.
Мета заходів – посилити контроль за здійсненням імпортерами валютних операцій за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) з використанням авансових платежів (попередньої оплати).

Постанова НБУ від 23.02.15 р. № 124 набула чинності з 24.02.15 р.


Новини за темою:
Чергові стабілізаційні заходи НБУ: скасовані вимоги для дострокового погашення кредитів від нерезидентів

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!