Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нові вимоги до оформлення дисертації

March 10, 2017

МОН спростило вимоги до оформлення списку використаних джерел у дисертації, унормувало питання використання мов при написанні роботи та додало до структури дисертації анотацію. Такі зміни передбачені наказом МОН від 12.01.17 р. № 40 (далі – Наказ № 40) та набувають чинності із дня опублікування наказу.
Незважаючи на нові вимоги, переробляти вже написані роботи не потрібно – нововведення не поширюються на дисертації, що подані до спеціалізованих вчених рад до набуття чинності Наказу № 40.
Анотація – це новий структурний елемент дисертації. Передбачається, що згодом вона повністю замінить існуючий сьогодні автореферат.
Після введення привила, що текст дисертації має публікуватися в Інтернеті (а згодом і в Національному репозитарії академічних текстів), необхідність написання автореферату майже зникла. Однак, щоб ознайомитися з коротким змістом дисертації, певний «дайджест» роботи все ж необхідний. Його роль і відіграватиме анотація.
Зараз, у перехідний період, згідно з постановою КМУ від 24.07.13 р. № 567 «Про затвердження Порядку присудження наукових ступенів» автореферати поки що залишаються. Остаточно автореферат зникне, коли будуть прийняті нові правила присудження наукових ступенів, які має розробити Нацагентство із забезпечення якості освіти вже для спецрад, які будуть автономно створені академічними закладами і проакредитовані цим Нацагентством.
За новими правилами підготовка дисертації має бути державною мовою та за бажанням здобувача – англійською або іншою мовою, пов’язаною із предметом дослідження. При цьому обов’язково потрібно буде подати переклад роботи до спеціалізованої вченої ради. Анотація подаватиметься державною та англійською мовами, а також третьою мовою, пов’язаною із предметом дослідження.
Простішими стають вимоги до оформлення списку використаних джерел у дисертації. Зокрема, на вибір можна використовувати Національний стандарт «Інформація та документація. Бібліографічне посилання. Загальні положення та правила складання. ДСТУ 8302:2015» або один зі стилів, віднесених до рекомендованого переліку стилів оформлення списку наукових публікацій, що є загальновживаними в закордонній практиці оформлення наукових праць.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/MON-utverdilo-novye-trebovaniya-k-oformleniyu-dissertacii.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!