Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нові правила формування валютних курсів: які облікові наслідки?

July 16, 2014

У зв`язку зі зміною порядку формування курсу НБУ (тепер курс НБУ на поточний день стає відомий тільки з 14.00) правила розрахунку сум податків і зборів такі:

  • за митними платежами (ввізний ПДВ за товарами, ввізний акцизний податок, мито) – за курсом НБУ на 0.00 поточного дня;
  • базою обкладення ПДВ експорту товарів, послуг, що надаються нерезиденту/отримуються від нерезидента, з місцем постачання в Україні – за курсом НБУ на 0.00 поточного дня;
  • доходами і витратами для податку на прибуток (за товарами, роботами, послугами, купівлею/продажем інвалюти, у вигляді курсових різниць), бухгалтерському обліку використовуються три підходи:

– підхід 1 – за курсом НБУ на 0.00 поточного дня;
– підхід 2 – за курсом НБУ на 14.00 поточного дня;
– підхід 3 – за курсом НБУ залежно від часу здійснення операції (до 14.00 і після 14.00).
Який із цих підходів вибрати – вирішувати вам. Ми рекомендуємо підхід 1 (його ж радить і Міндоходів у своїх листах), але все залежить від того, що зручніше вам. У будь-якому випадку вибраний підхід слід закріпити у своїй обліковій політиці – це дозволить вам уникнути претензій контролюючих органів під час перевірок. А від Міндоходів чекаємо узагальнюючої податкової консультації із цього питання.

Переваги та недоліки кожного із підходів див. у ПК № 13 «Нововведення законодавства: вивчаємо і застосовуємо на практиці». Також на числовому прикладі розглянемо, чи велика різниця в доходах і витратах залежно від обраного підприємством підходу до застосування курсу НБУ.

Новини за темою:
Який курс валют застосовується для цілей оподаткування
Курс гривні до інвалют та банківських металів розраховується по-новому

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!