Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нова інструкція щодо нарахування і сплати ЄСВ

June 15, 2015

Затверджено нову Інструкцію, якою визначено механізм нарахування і сплати ЄСВ страхувальниками, порядок нарахування і сплати фінансових санкцій за порушення, пов’язані зі сплатою ЄСВ, і стягнення органами ДФС заборгованості із внеску. Норми цієї Інструкції приведено у відповідність до змін, унесених до Закону від 08.07.10 р. № 2464-vi (далі – Закон № 2464). Відповідно втратила чинність попередня Інструкція, затверджена наказом Мінфіну від 09.09.13 р. № 455.
В Інструкції пп. 17 і 18 розд. ІІІ доповнено нормами, що звільняють від сплати ЄСВ:
·          юросіб (їх відокремлені підрозділи) та фізосіб, які отримали доходи на тимчасово окупованій території, і підприємців, які перебували на обліку в органах ДФС або знаходилися (проживали) на території АР Крим на початок тимчасової окупації;
·          платників ЄСВ, які перебувають на обліку в органах ДФС, розташованих на території населених пунктів, де проводилася антитерористична операція (далі – АТО), на період із 14.04.14 р. до закінчення АТО або військового чи надзвичайного стану. Підставою для такого звільнення є: заява платника ЄСВ, подана ним у довільній формі до органу ДФС за місцем обліку або тимчасового проживання не пізніше 30 календарних днів, що настають за днем завершення АТО, і сертифікат Торговельно-промислової палати України.
Норма ч. 5 ст. 8 Закону № 2464, якою передбачено нарахування і сплату роботодавцями ЄСВ виходячи з мінімального розміру зарплати, перенесено до п. 19 розд. ІІІ Інструкції. При цьому така норма застосовується в разі відпрацювання повного календарного місяця, хоча в Законі такої вимоги немає.
В Інструкції (пп. 8 п. 3 розд. IV) визначено порядок сплати ЄСВ підприємцями і самозайнятими особами, які були призвані на військову службу на особливий період, якщо вони мали найманих працівників і уповноважили іншу особу виплачувати таким працівникам заробітну плату та/або інші доходи. Такі громадяни протягом 10 днів після демобілізації або завершення лікування (реабілітації) мають подати заяву. У цій заяві слід зазначити дані про призов та ЄСВ, нарахований на суму виплат, здійснених уповноваженою особою. ЄСВ сплачується демобілізованими протягом 180 календарних днів із першого дня демобілізації або після закінчення їх лікування (реабілітації) без нарахування штрафних і фінансових санкцій.
Інструкцію доповнено нормою, що дозволяє підприємцям-загальносистемникам і самозайнятим особам у місяці відсутності доходу сплачувати ЄСВ у добровільному порядку, самостійно визначивши базу нарахування. При цьому розрахована база не може бути більшою від максимальної величини бази нарахування ЄСВ, а сума внеску не може бути меншою від мінімального страхового внеску. Під час визначення доходу, з якого сплачується ЄСВ, ураховується кількість календарних місяців, у яких отримано дохід.

Наказ Мінфіну від 20.04.15 р. № 449 набув чинності 29.05.15. р. («Офіційний вісник України» від 29.05.15 р. № 40).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!