Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Неприбуткові організації – не платники податку на прибуток

August 28, 2015

Закон № 652 уніс знакові зміни до Податкового кодексу (далі – ПК) у частині оподаткування доходів неприбуткових установ та організацій: дав визначення неприбуткової організації, звільнив такі організації від сплати податку на прибуток, затвердив порядок подання ними звітності про використання доходів. Давайте про все це по порядку.

Умови для визнання організації неприбутковою
Неприбутковими організаціями вважаються підприємства, установи, організації, які не є платниками податку на прибуток, – за одночасного дотримання нижченаведених умов, а саме, якщо:

  • вони створені та зареєстровані в порядку, установленому законом, що регулює діяльність відповідних неприбуткових організацій;
  • їх установчими документами заборонено розподіляти отримані доходи (прибуток) або їх частину серед засновників, членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов'язаних із ними осіб;
  • їх установчими документами передбачена передача активів одній або декільком неприбутковим організаціям або зарахування в доходи бюджету в разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу або реорганізації);
  • відомості про них унесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Такі неприбуткові організації не є платниками податку на прибуток. Як передбачено пп. 133.4.2 ПК, доходи неприбуткових організацій використовуються виключно для фінансування витрат на утримання такої неприбуткової організації, реалізації цілей (завдань) і напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Правила для контрагентів
Законодавці не забули і про підприємства – платників податку на прибуток, які є контрагентами неприбуткових організацій. Зокрема, унесено зміни до пп. 140.5.4 ПК, згідно з яким фінрезультат не коригується, якщо вартість товарів, у тому числі необоротних активів, послуг, придбаних у неприбуткової організації протягом року, не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного року (у 2015 році це 60 900 грн.). А ось якщо сума операцій перевищує зазначений розмір, тоді фінрезультат коригується на всю суму операцій.
Також унесено зміни до п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПК, згідно з яким коригування, передбачені пп. 140.5.9 ПК стосовно безплатно перерахованих коштів, переданих засобів індивідуального захисту на користь Збройних Сил України та інших військових формувань, не застосовуються на час проведення АТО починаючи з 1 січня 2015 року.

P. S. Інформація для збиткових підприємств. Є ще одна зміна до ПК, що внесена Законом № 652, але не стосується неприбуткових організацій. Справедливо відновлено порядок сплати податку на прибуток і подання декларації платниками податків, що отримали збиток (не отримали прибуток) за І квартал (півріччя, три квартали) (п. 57.1 ПК). Зокрема, таким підприємствам надано право подати декларацію з податку на прибуток без сплати авансових внесків. Докладніше див. «БАЛАНС», 2015, № 68-69, с. 3 і наступні номери «БАЛАНСУ».

Новини за темою:
Про Реєстр неприбуткових установ та організацій.
Огляд Законів № 609 та № 652: детально від ДФС.
Збиткові підприємства мають право не сплачувати авансові внески.
Вичерпний перелік організації, яких звільнено від податку на прибуток.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!