Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Неправильно застосовано ставку ЄСВ: як виправити помилку у звітності та бухгалтерському обліку?

May 5, 2015

За результатами ревізії встановлено незаконні видатки, здійснені установою внаслідок застосування минулого року завищеної ставки нарахування ЄСВ на зарплату інвалідів. Як відобразити виправлення помилки у звіті з ЄСВ та бухгалтерському обліку?
Виявлення фінінспекторами фактів застосування завищеної ставки нарахування ЄСВ на зарплату інвалідів, а саме 36,3 % замість 8,41 %, є поширеним явищем. На думку Міндоходів та ПФУ, висловлену у відповідних листах, ставка 8,41 % має застосовуватися з дати подання до відділу кадрів та бухгалтерії установи копії довідки з акта огляду в МСЕК. А це іноді відбувається через декілька місяців після працевлаштування працівника на роботу або встановлення йому групи інвалідності.
Однак законодавством не передбачено наведеного вище підходу щодо ЄСВ, як, наприклад, це має місце щодо податкової соціальної пільги (далі – ПСП) під час утримання ПДФО.
У Звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, порядок складання і форму якого затверджено наказом Міндоходів від 09.09.13 р. № 454, а саме у таблиці 1 додатка 4, суми ЄСВ, нарахованого за завищеною ставкою (36,3 %) на зарплату працівників-інвалідів, слід відобразити в рядку 7.1.2, а суму ЄСВ за правильною ставкою (8,41 %), розраховану виходячи із цієї самої бази нарахування, – у рядку 6.1.4. Про зміст помилки в такому разі слід зазначити у спеціальних рядках, які знаходяться під рядками 7.4 та 6.4. У подальшому такі коригування в результаті заповнення рядків 8.2 та 8.4 будуть ураховані в загальній сумі, що підлягає сплаті, зазначеній у рядку 8.
Для відображення коригувань, пов’язаних із виправленням помилки, у бухгалтерському обліку слід скласти Бухгалтерську довідку до меморіального ордера № 5 (форму затверджено наказом Держказначейства від 27.07.2000 р. № 68) за той місяць, у якому виправлятиметься помилка. У Довідці у графі «Зміст операції» можна зробити записи приблизно такого змісту:
1. «Знімається помилково нарахована сума ЄСВ на зарплату працівників-інвалідів за періоди ______________ (вказати періоди)» із відображенням суми ЄСВ, нарахованої за ставкою 36,3 % зворотним бухгалтерським проведенням: Дт субрахунка 651 та Кт субрахунка 801, 802 (або 431, якщо помилку було допущено у періоди минулого року).
2. «Відображається правильна сума нарахованого на зарплату працівників-інвалідів ЄСВ за періоди _________________ (вказати періоди)» із відображенням суми ЄСВ, нарахованої за ставкою 8,41 %, як Дт 801, 802 (або 431) та Кт 651.
Копію такої довідки доцільно надати ревізорам для підтвердження усунення виявленого порушення.

Більш детально див. консультацію у «Баланс-Бюджет» № 18, який виходить з друку 05.05.15 р.

Новини за темою:
Звіт щодо ЄСВ подано до оприлюднення роз’яснень: як виправити помилку?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!