Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Деякі особливості функціонування СЕА ПДВ: огляд Закону № 643

August 19, 2015

Відповідно до Закону від 16.07.15 р. № 643-VIII за платниками податку - покупцями закріплено право формувати податковий кредит на підставі копій податкових накладних, отриманих з ЄРПН, без необхідності отримання таких податкових накладних безпосередньо від продавця.
Зокрема, передбачається, що платники податку за необоротними активами, придбаними після 01.07.15 р., не будуть здійснювати перерахунок частки їх використання в оподатковуваних та звільнених операціях протягом 3 років, а лише за результатами одного року. Перерахунок частки використання необоротних активів, придбаних до 01.07.15 р., в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях здійснюватиметься платниками в порядку, що діяв до 29.07.15 р. (протягом 1, 2, 3 років).
Для сільськогосподарських товаровиробників, які застосовують спеціальний режим оподаткування ПДВ, передбачено автоматичне відкриття додаткових електронних рахунків для зарахування, починаючи з 04.08.15 р., сум ПДВ, нарахованих таким сільськогосподарським товаровиробником при здійсненні операцій з постачання власновиробленої сільськогосподарської продукції. Кошти з таких рахунків автоматично (в день їх зарахування на електронний рахунок) перераховуватимуться на спеціальні рахунки сільськогосподарських товаровиробників. Для здійснення автоматичного перерахування коштів інформація про реквізити спецрахунків суб`єктів спеціального режиму оподаткування ПДВ зазначається ними у податковій звітності. Кошти, зараховані на такі додаткові електронні рахунки, також збільшують суму, на яку платник має право зареєструвати в ЄРПН податкові накладні/розрахунки коригування шляхом збільшення показника (S Попрах).
Крім цього, встановлено, що не дають права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту податкові накладні, які складено з порушенням порядку заповнення лише обов`язкових реквізитів.
Скасовуються штрафні санкції та пеня за порушення платником строків сплати податку до бюджету за умови, якщо платник податку забезпечив наявність у визначені законодавством строки необхідної суми коштів для сплати податкових зобов`язань на електронному рахунку. Штрафні санкції та пеня, нараховані платнику протягом перехідного періоду системи електронного адміністрування ПДВ за таке порушення при забезпеченні у визначені ПК строки необхідної суми коштів для сплати податкових зобов`язань на електронному рахунку, підлягають списанню контролюючим органом за місцем реєстрації платника ПДВ протягом 14 робочих днів.
Встановлюється штраф для платників податку за неправомірне збільшення реєстраційної суми за рахунок завищення від`ємного значення податку, яке залишилось непогашеним станом на 01.07.15 р. та відображене платником у звітності за червень. Штраф до платника застосовується у розмірі 10 % суми завищення такого від`ємного значення. Зменшення реєстраційної суми здійснюється ДФС на підставі узгодженого податкового повідомлення-рішення.
Встановлено заборону накладення Держказначейством арешту на кошти, які знаходяться на електронних рахунках платників, а також надано доручення Держказначейству зняти арешт з коштів, на які такий арешт був накладений ним до 29.07.15 р.
Розяснення ДФС від 14.08.15 р.

Новини за темою:
Що змінилося у системі електронного адміністрування ПДВ для с/г підприємств?
Новий Закон № 643: Що саме змінено в системі СЕА ПДВ - роз’яснює ДФС

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!