Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Деякі нюанси визначення сум пільг з податку на прибуток, якщо переноситься від’ємне значення з попереднього року у звітний

October 19, 2016

Відповідно до пункту 30.1 статті 30 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (далі за текстом – ПКУ) податкова пільга - передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 статті 30 ПКУ.
Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233 (далі – Порядок № 1233).
Суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає Звіт про суми податкових пільг (далі - Звіт) за формою згідно з додатком (п. 2 Порядку № 1233).
Таким чином, у Звіті відображається сума податку на прибуток, яка не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.
Згідно з пунктом 140.4 статті 140 ПКУ фінансовий результат до оподаткування зменшується, зокрема на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років. Положення пункту 140.4 статті 140 ПКУ застосовуються з урахуванням пункту 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ (підпункт 140.4.2 пункту 140.4 статті 140 ПКУ).
У випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток має позитивне значення, сума пільги передбаченої підпунктом 140.4.2 пункту 140.4 статті 140 ПКУ, розраховується таким чином:
сума від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду х розмір базової ставки податку:100.
У випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю, без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nekotorye-nyuansy-opredeleniya-summ-lgot-po-nalogu-na-pribyl-esli-perenositsya-otricatelnoe-znachenie-predydushhego-goda-v-otchetnyj.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!