Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Деякі нюанси індексації зарплати: роз’яснює ДФС

June 23, 2015

Індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.
У разі, коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається із розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу.
Для працівників, які використали відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустку без збереження зарплати, передбачені законодавством про відпустки, під час визначення базового місяця для проведення індексації зберігаються такі самі умови нарахування сум індексації, як і в інших працівників, які займають аналогічні посади.
Враховуючи зазначене, якщо у працівника вдвічі підвищується зарплата, то місяць підвищення вважається базовим.
Сума індексації у базовому місяці зменшується на суму підвищення або не виплачується, якщо сума підвищення перевищує суму індексації.
Для проведення порівняння суми підвищення зарплати та суми індексації розрахунки у базовому місяці здійснюються за повний робочий час.
Якщо працівника переведено на 0,5 ставки, то виплата визначеної суми індексації здійснюється за фактично відпрацьований час.
Що стосується нарахування суми індексації працівнику, який працює на декретній посаді, то місяць підвищення його посадового окладу вважається базовим.
Якщо після тимчасової непрацездатності працівник приступає до роботи і отримує підвищений посадовий оклад, то базовим місяцем для цього працівника буде вважатись місяць підвищення посадового окладу за посадою, яку він обіймає. Виплата суми індексації здійснюється після виходу працівника на роботу.
У випадку, якщо працівник перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, базовий місяць визначається залежно від підвищення зарплати за посадою, яку займав цей працівник до відпустки.

Лист ДФС від 29.04.15 р. № 75/10/136-15.

Новини за темою:
Як проіндексовано вартість будівництва?
Уряд планує індексувати вартість орендної плати
Про індексацію заробітної плати працівникам освіти у червні 2015 року

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!