Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Не всі компенсації за перевезення «пільговиків» звільняються від ПДВ

March 5, 2013

Відповідно до Закону України від 05.04.01 р. № 2344-III «Про автомобільний транспорт»  перевезення пасажирів автобусами в режимі регулярних пасажирських перевезень здійснюють автомобільні перевізники на автобусних маршрутах загального користування на договірних умовах із органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. При цьому, перевізникам гарантується компенсація за здійснення пільгових перевезень пасажирів та перевезень пасажирів за регульованими тарифами. 
Базою оподаткування ПДВ послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом міського та приміського сполучення є затверджений уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування тариф, незалежно від того, з якого джерела перевізник отримує кошти за перевезення: безпосередньо від пасажира, з бюджету чи від інших третіх осіб. 
Відповідно до пп. 197.1.8 п. 197.1 ст. 197 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ послуги з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі) за регульованими тарифами. Послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському сполученні та інші види перевезень підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах. 
Субвенції, отримані з місцевого чи держбюджету як компенсація витрат на пільгове перевезення пасажирів автомобільним транспортом, слід відображати наступним чином:

  • для перевезень міського сполучення – кошти, отримані як компенсація вартості проїзду, включаються до обсягу операцій, звільнених від оподаткування, але лише в тому випадку, якщо тарифи на таке перевезення затверджені уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування;
  • для перевезень приміського, міжміського сполучення, інших видів перевезень, а також для міського сполучення, якщо тарифи не затверджені, – кошти, отримані з бюджету як компенсація вартості, включаються до складу оподатковуваних операцій і збільшують базу оподаткування у звітному періоді їх отримання з нарахуванням податкових зобов`язань у загальновстановленому порядку.

Лист ДПСУ від 15.02.13 р. № 3826/7/15-3317.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!