Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ПДВ (попередній огляд змін до Податкового кодексу). Порада від експерту редакції

July 22, 2015

6 липня 2015 року Верховна Рада нарешті прийняла законопроект № 2173а, яким передбачається внесення змін до Податкового кодексу (далі – ПК) у частині вдосконалення системи електронного адміністрування (далі – СЕА). Цей законопроект був підготовлений ще 18.06.15 р. і мав бути прийнятий до липня поточного року, аби зробити максимально безболісним для платників ПДВ перехід на грошове забезпечення податкових накладних (далі – ПН) із 01.07.15 р. Однак за ініціативою Мінфіну до нього було внесено норму про скасування з 01.01.16 р. спеціального режиму оподаткування сільгоспвиробників, установленого ст. 209 ПК. Саме ця норма стала каменем спотикання. Через це прийняття законопроекту № 2173а неодноразово переносилося. І лише після того, як загроза позбавлення аграріїв права на спецрежим була усунута (норму про скасування спецрежиму вилучено із законопроекту), за нього проголосували депутати. Саме тому в Інтернеті ви можете знайти інформацію, про те, що із законопроекту виключено питання щодо оподаткування аграріїв.
На 20.07.15 р. остаточну редакцію змін до ПК ще не оприлюднено. Однак, зважаючи на їх актуальність для суб’єктів господарювання, розглянемо деякі з них.
Прийнятими змінами до ПК для забезпечення коректного формування реєстраційної суми передбачається її обнуління (тобто списання як додатного, так і від’ємного значення). За попередніми даними, завдяки технічним можливостям СЕА таке обнуління буде проведено на третій день із дня набуття чинності закону.
Таким чином, платникам, які мають від’ємне значення реєстраційної суми і не можуть зареєструвати ПН та РК, слід почекати, коли реєстраційна сума обнулиться. Якщо внаслідок такого очікування будуть порушені строки реєстрації ПН, то хвилюватися не варто, оскільки новий закон передбачає дуже лояльну норму, згідно з якою штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію не будуть застосовуватися до ПН, виписаних до 1 жовтня 2015 року (за винятком штрафної санкції у розмірі 50 % за відсутність реєстрації ПН в ЄРПН протягом 180 календарних днів із дати їх складання).
Платникам, які мають додатне значення реєстраційної суми, доцільно терміново використати її до здійснення процедури обнуління.
На дату проведення обнуління реєстраційна сума буде збільшена:

  • на середньомісячну суму ПДВ, задекларовану до сплати та сплачену до бюджету за останні 12 звітних місяців/4 квартали (овердрафт). Звертаємо увагу: суми ПДВ, задекларовані у спецрежимних деклараціях, не ураховуються; 
  • суму переплати в бюджет, яка обліковується на картках особового рахунка ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету; 
  • суму від’ємного значення, що залишилося непогашеним у червневій декларації (значення ряд. 24 декларації за червень); 
  • залишок коштів на електронному рахунку платника ПДВ. 

Отже, сплануй усі платники почнуть застосовувати СЕА у більш-менш рівних умовах.
Суб’єктам спецрежиму з ПДВ у серпні буде відкрито у казначействі додатковий електронний рахунок (тобто у сільгоспвиробників їх буде два). Із цього рахунка кошти будуть у день їх зарахування автоматично перераховуватися на спецрежимні рахунки сільгоспвиробників. Перерахування коштів як на основний, так і на додатковий рахунки збільшуватиме реєстраційну суму.
Із числа обов’язкових реквізитів ПН виключено реквізити про місцезнаходження платників ПДВ та вид цивільно-правового договору. Гадаємо, що з набуттям чинності змін до ПК ПН можна буде реєструвати без цих реквізитів. Крім того, передбачається можливість складання раз на місяць зведених ПН у разі, якщо постачання товарів (послуг) має безперервний або ритмічний характер, а також за щоденним підсумком (при постачанні неплатникам ПДВ).
Детальніше нові зміни до ПК розглянемо у наступних номерах видання.
Сподіваюся, запропонований матеріал стане вам у пригоді, а в разі виникнення запитань напишіть мені на адресу: ella@balance.kiev.ua

Ельвіра ТКАЧОВА,
головний редактор
журналу «БАЛАНС-АГРО»


До речі, не забудьте продовжити передплату на видання «БАЛАНС-АГРО», аби і надалі користуватися усіма нашими сервісами.
Просто телефонуйте до редакції за номерами
(056) 374-86-29, (067) 544-19-29.
Або заповніть заявку на передплату видання «БАЛАНС-АГРО»

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!